ALARK - ALGYO Ziyaret Notu

  • 02.02.2017 12:32

Alarko Holding - ALARK

Piyasa Değeri: 283 milyon dolar

Halka Açıklık Oranı: %30

3Aylık Ortalama İşlem Hacmi: 1.3 milyon dolar

Taahhüt

• Kabataş metro projesinin geçtiğimiz yıl içerisinde hız kazanamaması nedeniyle finansallara katkısı sınırlı kaldı. Ancak projenin bitiş tarihinin 2018 sonu olduğu göz önüne alındığında 2017’de projenin hız kazanması beklenebilir. 6 Aralık itibariyle projede kalan iş miktarı 450 milyon dolar seviyelerinde bulunuyor.

• Yeni proje alıması ile ilgili medyada çıkan haberlere göre şirket Başakşehir havaray projesine 1.29 milyar TL ile en iyi teklifi vermiş bulunuyor. Bu projede imzanın atılması ise şirketin toplam iş miktarını 750 milyon dolarlar seviyesine taşıyabilir.

• Şirket aynı zamanda Türkiye, Afrika ve Rusya’da yeni işler ile ilgileniyor. Özellikle Afrika’da yılın ikinci yarısında bir hareketlenme görülebilir. Türkiye’de ise özellikle yeni metro projeleri yakından izlenmektedir.

Elektrik Üretim

• Karakuz HES’in 2017 yılında şirket finansallarına etkisinin artan yağış beklentisi ile paralel yükselmesi bekleniyor. Bunun yanında şirketin elektriği 7.3 dolar seviyesindeki sabit fiyattan satması TL karlılığı yukarı çekecektir.

Elektrik Dağıtım

• Meram dağıtım bölgesindeki yeni tarife dönemi 2016 yılı rakamlarını olumlu etkiledi. Bu etkinin 2017 yılında da devam etmesi bekleniyor.

Turizm

• Şirketin turizm segmentinde Kıbrıs’ta 1300 yataklı bir otel projesi bulunuyor. 100 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleşmesi planlanan bu projenin bu yıl içerisinde başlaması bekleniyor. Bunun yanında şirket özellikle Avrupa’da “Hillside” markasıyla bir şehir oteli için arayışlarını sürdürüyor.

Yatırımlar

• Karabiga ithal kömür santrali projesinde (Cengiz İnşaat ile tamamlanma oranı %55 seviyelerine ulaşmış bulunuyor. Bu projenin 660MW’lık ilk bölümünün 2017 sonunda tamamlanması bekleniyor. Kalan 660MW’lık bölümün ise 2018’in ilk aylarında tamamlanarak santralin 2018 ilk yarısında tam kapasite devreye girmesi planlanıyor. Kömür ithaline gelen vergiler ve elektrik fiyatlarının zayıf seyri bu projenin karlılığını olumsuz etkiliyor. Bu revizyonlar sonrası projenin karlılığının 70 milyon dolarlar seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

• Şirket güneş enerjisinde (Cengiz İnşaat ile ortak) 23MW seviyesine ulaşmış bulunuyor. Bu sene ortasına kadar ise kapasitenin 50MW’a çıkması planlanıyor. Toplam yatırım miktarının ise 70 milyon dolar olması bekleniyor.

Varlık Satışları

• Alarko GYO altında bulunan Eyüp arazisi önümüzdeki dönemde satışı düşünülebilecek varlıklardan biri olarak önemini koruyor. Yaklaşık 40 milyon TL’lik değerleme raporu bulunan arazinin satışı buradaki değerin açığa çıkması açısından önemli olabilir.

• Riva arazisi ise gündeme gelebilecek bir diğer satış olabilir. Hatırlanacağı gibi buradaki hukuki süreç daha önce sonlanmıştı. Bu arazinin de satışı Holding’in değerlemesine olumlu katkı verecektir.

Alarko GYO - ALGYO

Piyasa Değeri: 111 milyon dolar

Halka Açıklık Oranı: %49 3 Aylık

Ortalama İşlem Hacmi: 2.3 milyon dolar

• Alarko Holding, Alarko GYO’nun %52’sine sahiptir. Şirketin 10.6mn TL sermayesi içerisinde geri kalan paylar 1997 yılından bu yana Borsa Istanbul’da işlem görmektedir. Alarko GYO Borsa Istanbul’da işlem gören ilk GYO’dur. Hissenin günlük ortalama işlem hacmi 2,3mn Dolardır.

• Alarko GYO’nun gayrimenkul portföyünde kira geliri yaratan dükkanlar, iş merkezleri ve Fethiye’de bulunan Hillside tatil köyü vardır. Şirketin yıllık kira geliri 18mn TL olup, kira geliri yaratan varlıklarının ekspertiz değerlerine göre kira verimi %7 civarındadır. Gayrimenkul portföyünün toplam ekspertiz değeri 367mn TL seviyesindedir. Hisse net aktif değeri olan 655mn TL’ye göre %35 iskontolu işlem görmektedir.

• Alarko GYO 276mn TL (92mn Dolar) tutarındaki tüm nakit ve nakit benzeri varlıklarını, faiz getirisi de sağlayan kısa vadeli Dolar hesaplarda tutmaktadır. Şirketin 9 aylık finansallarına göre, Dolar ve Euro’ya karşı TL’deki %10’luk değer kaybı 28mn TL kur farkı geliri yaratmaktadır. Bu anlamda, son çeyrekte TL’nin Dolar karşısında %17, Euro karşısında ise %10 değer kaybettiğini hesaba katarsak, ilk dokuz ayda kaydedilen 27mn TL net karın üstüne Şirket 4. çeyrekte 50mn TL civarında kur farkı geliri kaydedebilir.

• Şirket yönetiminin yakın vadede yeni yatırım yapma ya da varlık satışı planları bulunmamaktadır. Sonuç olarak, 422mn TL piyasa değerine sahip olan Alarko GYO hissesi yatırımcılarına, yıllık yaklaşık %1,5-2 temettü verimi, 350mn TL nakit yanında 367mn TL tutarındaki gayrimenkul portföyüne 70mn TL’ye sahip olma fırsatı sunmaktadır.

Saygılarımızla,

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.