Merkez Bankası gecelik borç verme faizi..

  • 24.01.2017 16:07

Merkez Bankası gecelik borç verme faizini 75 baz puan artırarak %9.25 seviyesine çekti.

Gecelik borç verme faizi +75 baz puan ile %9.25

Politika faizi %8’de sabit

Geç Likidite Penceresi +100 baz puan ile %11.00

Gecelik borç alma faizi %7.25 ile sabit tutuldu

 

Merkez Bankası gecelik borç verme faizini 75 baz puan artırarak %9.25 seviyesine çekerken politika faizini ise %8 seviyesinde sabit bıraktı. Geç likidite faiz oranı ise 100 baz puanlık  artışla %11 oldu. Her ne kadar politika faizinde bir artış olmasa da hem gecelik faizde hem de geç likidite faizinde yapılan artışların olumlu olduğunu düşünüyoruz. Böylelikle son günlerde %9’lar seviyesinde olan ağırlıklı fonlama faizinin gerektiğinde daha da yukarıya çekilmesinin önü açılmış oldu. Bunun yanında Merkez Bankası’nın yaptığı duyuruda gerektiğinde ilave sıkılaştırmaya gidebileceğini açıklaması ve döviz piyasasındaki oynaklıklara likidite araçları ile müdahalede bulunabileceğin belirtmesi de önemlidir. 

Merkez Bankası açıklamasında enflasyonla ilgili olarak “döviz kurlarında gözlenen aşırı hareketlilik enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü riskleri artırmıştır.  Döviz kuru gelişmelerinin gecikmeli etkisi ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklık nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir” ifadesini kullanmıştır. 

Aynı zamanda açıklamada “Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Ayrıca, döviz piyasasında iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmesi halinde likidite araçları ile gerekli tedbirler alınacaktır.” ifadesi dikkat çekmektedir.  


 

Saygılarımızla,

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş.