Arçelik’in 2016 Yılı 4Ç Net Karı

  • 07.02.2017 10:05

Arçelik’in 2016 yılı 4Ç net karı 229 mn TL olarak açıklandı.

Arçelik’in 4Ç sonuçlarında faaliyet karı beklentilerin altında kalırken, net kar ise bu çeyrekte kaydedilen vergi geliri nedeniyle 231 milyon TL seviyesindeki piyasa beklentisini yakalamayı başardı.

Özellikle çelik,plastik ve TV paneli gibi girdi maliyetlerinde gözlenen artışlar sonucu şirketin FAVÖK marjı geçen seneye göre 2.4 puan düşüş gösterdi ve son çeyrek için açıklanan FAVÖK rakamı piyasa beklentisinin yaklaşık %18 altında gerçekleşti (diğer gelirler hariç). Bu çeyrekte ayrıca Pakistan’da gerçekleşen satın alma ve Türkiye’deki bölünme operasyonu sonucu oluşan tek seferlik giderler de marjları bir miktar olumsuz etkiledi.

Şirketin satış büyümesi beklentimize uyumlu olarak %11 seviyesinde gerçekleşti. Büyüme daha çok beyaz eşya bölümü tarafında kaydedilen %16 oranındaki artış ile desteklenirken, tüketici elektroniği ve diğer bölümlerde ise yüksek baz etkisinin de sonucu olarak daha düşük büyüme oranları gözlendi.

Arçelik yıl sonu bilançosunda işletme sermayesi ihtiyacının ciroya oranını yaklaşık %30 seviyesinde tutmayı başararak nakit akışını kuvvetlendirdi. Fakat son çeyrekte yapılan satın alma nedeniyle Net Borç/FAVÖK oranı geçen çeyrekte 1.5x seviyesindeyken yıl sonunda 2.0x seviyesine yükseldi.

Arçelik yönetimi 2017 için %20 oranında satış büyümesi ve FAVÖK marjında %11 seviyesinde yatay görünüm beklediğini açıkladı. Bu beklentilere göre şirketin 2017 yılı FD/FAVÖK çarpanı yaklaşık 9.0x seviyesinde bulunmaktadır. 4Ç sonuçları piyasa için olumsuz bir sürpriz olsa da, bu sonuçların hisse üzerindeki etkisinin şirketin verdiği kuvvetli 2017 beklentileri nedeniyle bir miktar dengelenebileceğini düşünüyoruz.

Saygılarımızla,

OYAK YATIRIM MENKUL DEĞERLER A.Ş