Makro Ekonomik Gelişmeler

  • 16.05.2011 15:55
Artan iç tüketimle vergi gelirleri rekorda.

• Düşen iç borç faiz ödemeleri giderlerde azalış sağlıyor.

• Maliye politikasında sıkılaşma seçimden önce zor.

Nisan 2011 bütçe dengesi: 1 milyar TL fazla (Nisan 2010: 4.4 milyar TL açık)
Nisan 2011 faiz-dışı dengesi: 3.9 milyar TL fazla (Nisan 2010:2.6 milyar TL fazla)
Ocak-Nisan bütçe dengesi: 3.1 milyar TL açık (Ocak-Nisan 2011: 15.8 milyar TL açık)
Ocak-Nisan faiz-dışo denge: 13.7 milyar TL (Ocak-Nisan 2011: 6.2 milyar TL fazla)

Gelirler tarafında, Nisan'da da vergi geliriyle desteklenen güçlü performans sürdü
Ayrıntılarda, tüketime dayalı vergilerin tahsilatında ciddi artışlar sürmektedir. Nisan'da da Mart ayındakine benzer düzeyde bir ithalat vergisi benzer sürecin devam ettiğine işaret etmektedir. İlk dört aya bakıldığında, KDV, ÖTV ve ithalat vergilerindeki artış iç talep artışını teyit etmektedir.

Giderler tarafında, Nisan ayında yıllık reel bazda %14'lük gerilemede düşen iç borç faiz ödemelerinin etkisi görülmektedir. Ancak, faiz-dışı harcamalar ise yıllık %4 reel artış sergilemiştir. Ayrıntılarda, başta gelen gider kalemi olan "cari harcamalar" alt kalemlerinden sosyal güvenlik sistemine transferlerin Nisan'da ilk çeyrek ortalamasına göre gerilediği dikkat çekmektedir. Belediyelere transferlerde de Nisan'da benzer bir eğilim söz konusudur. Böylece, seçim öncesi son bütçe "fotoğrafı" oldukça olumlu gözükmektedir.

Ocak-Nisan 2011 performansı açısından, toplam faiz-dışı giderlerinde yıllık reel artış tek hanelidir ve yılsonu hedeflerle uyumludur. Ancak, harcamaların genel yapısı oldukça katı, buna karşın gelirler ise dolaylı vergilere bağımlılık nedeniyle oldukça esnek ve kırılgandır.
Gelir tarafında, Ocak-Nisan dönemindeki güçlü performans hızla artan iç talebe bağlı olarak vergi gelirlerindeki %16 yıllık reel artıştan kaynaklanmaktadır. Bu eğilim sürdükçe, bütçe dengesi açısından da 2011'de bir sorun görünmemektedir. Nisan rakamlarında, vergi affı ile birtakım yeni kalemlerin eklendiği görülmektedir.
2011'in ikinci yarısı, maliye politikası açısından daha dikkat çekici olacaktır. Finansal istikrarın sağlanması açısından iç talebin kontrol edilmesi önem taşımaktadır. Bu nedenle, maliye politikasında sıkılaştırma da gündeme gelebilecektir.

OYAK Yatırım Makro Ekonomik Araştırmalar