TCELL
- 04.11.2010 10:01
Turkcell 3. çeyrekte 558mn net kar elde etti. Açıklanan kar, piyasa beklentisi olan 527mn TL ve bizim beklentimiz olan 469mn TL'nin üstünde geldi. Her ne kadar gelirler beklentimizle aynı seviyede olsa da, 3. çeyrekteki %37.1 VAFÖK marjı beklentimiz olan %34.9'un üstünde geldi. Beklentilerden iyi gelen VAFÖK'ün yanında, beklentilerin üstünde gelen finansal gelirler de net karı 3. çeyrekte beklentilerimizin üstüne taşıdı.
Şirketin gelirleri geçen yıla göre %4 artarken bir önceki çeyreğe göre %1.5 geriledi
3. çeyrekte mobil penetrasyon oranı 2. çeyrekteki %84.3 seviyesinden %85'e yükseldi. Hatırlanacağı üzere, mobil penetrasyonda 2009 yılında, çift SIM kart kullanımının azalmasına paralel olarak ciddi bir düşüş gerçekleşmiş ve 2008'deki %92'den 2009 sonunda%87'e gerilemişti. Turkcell'in abone sayısı 3. çeyrek sonunda bir önceki çeyreğe göre aynı seviyelerde kaldı ve 33.9mn oldu. Abone başına ortalama gelir ise geçen yılın aynı çeyreğine göre %4 ve bir önceki çeyreğe göre ise %5 oranında artarak 20.4TL oldu. Abone bazında ön ödemeli hatların yerini daha çok faturalı müşterilere bırakması, data kullanımındaki artış ve iştiraklerden daha fazla katkı ile Turkcell hem ara bağlantı gelirlerindeki hem de azami fiyatlardaki düşüşü telafi etmiş oldu.
Turkcell için "ENDEKSİN ÜZERİNDE GETİRİ" tavsiyemizi koruyoruz. 12.5 TL hedef fiyatımız %20 yükseliş potansiyeli taşımaktadır. Önümüzdeki dönemde fiyat rekabeti konusunda operatörlerin, marjlarını düşürmemek kaygısıyla rasyonel rekabet seviyesini korumalarını bekliyoruz. 2011'de ise 3G'nin katkısının daha fazla hissedileceğini düşünüyoruz. Hukuksal düzenlemeler ve vergi davalarıyla ilgili haberlerin Turkcell'in güçlü iş modelini etkilemeyeceğini düşünüyoruz.
Cemal Demirtaş
OYAK Yatırım Araştırma