ANALİZ- Günlük Strateji Bülteni (Piramit Menkul) [FNC-NEWS]

  • 17.06.2026 07:41

https://mona-forinvest-news-inbound-mails.s3.us-east-1.amazonaws.com/attachments/00f501dcfe13%24290242c0%247b06c840%24%40piramitmenkul.com.tr/G%25C3%25BCnl%25C3%25BCk%2520B%25C3%25BClten%252017.06.2026.pdf


Bugün Ne Bekliyoruz? Yeni Fed Başkanı Kevin Warsh'ın başkanlık edeceği ilk FOMC toplantısı öncesinde piyasalar güne temkinli başladı. ABD seansının ardından bu sabah Asyalı teknoloji hisselerinde de satıcılı bir seyir hâkim. Japonya Nikkei225 Endeksi %0,95, Topix Endeksi %1,02 yükseldi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi %0,18 gerilerken Shenzhen Bileşik Endeksi %0,39 yükseldi.
Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,37 düşüş kaydetti. Güney Kore Kospi Endeksi yatay seyrederken Tayvan Taiex Endeksi %0,47 geriledi. Avustralya S&P/ASX200 Endeksi %0,58 yükseldi. ABD-İran savaşına ilişkin olumlu haber akışının etkisiyle haftaya sert düşüşle başlayan petrol fiyatlarında aşağı yönlü hareket devam etmektedir. Brent vadelileri bu sabah 78USD civarında alıcı buluyor.
Fed faiz kararı ve projeksiyonlar, ABD perakende satışlar verisi, İngiltere TÜFE/ÜFE rakamları, Euro Bölgesi TÜFE verisi. Bugün piyasalar, Fed'in yeni başkanı Kevin Warsh'ın başkanlık edeceği ilk FOMC toplantısına odaklanacak. Fed'in politika faizini %3,50-3,75 aralığında sabit tutması bekleniyor. Fed, 25bp indirime gittiği aralık ayından bu yana faizlerde değişikliğe gitmedi. Federal fonlama faizi vadeli kontratlarına göre faizlerin sabit tutulmasına neredeyse %100 ihtimal verilmektedir. Aralık toplantısına kadar en yüksek ihtimal faizlerin sabit kalacağı yönünde.
Aralıkta ise %43 ihtimalle 25bp artırım, %40 ihtimalle sabit kalması fiyatlanıyor. Fed, nisan toplantısında Orta Doğu kaynaklı gelişmelerin belirsizliği artırdığını vurgulanırken enerji fiyatları üzerinden enflasyonist baskıların güçlendiğini ifade etmişti. Piyasalar, faiz kararının ve faiz patikasına ilişkin sözlü yönlendirmenin yanı sıra ABD'li politika yapıcıların çeyreklik bazda güncelledikleri makro ekonomik projeksiyonlara odaklanacak. Olası değişiklikler volatiliteyi artırabilir.
Mart toplantısında, Banka'nın PCE enflasyon beklentisi %2,0 seviyesinde ve işsizlik beklentisi %4,2'de sabit kalırken büyüme beklentisini %1,8'den %2,0'ye, faiz beklentisini %3,0'den %3,1'e revize edilmiştir. ABD'de ayrıca, nisan ayının perakende satışlar verisi takip edilecektir. ABD'de tüketici harcamalarına ilişkin gösterge olarak izlenen perakende satış hacmi nisanda aylık %0,5 artışla beklentiyi karşılarken yıllık bazda %4,87 artmıştı. Perakende satışlar, ABD ekonomisinin yaklaşık üçte ikisini oluşturan tüketici harcamalarının seyri açısından takip edilmektedir.
Bugün, Avrupa'da İngiltere ve Euro Bölgesi'nin mayıs enflasyon verileri açıklanacak. Nisanda, İngiltere'de TÜFE aylık %0,7, yıllık %2,5 artarken çekirdek TÜFE de aylık %0,7, yıllık %2,5 artışla piyasa beklentisinin altında kalmıştı. ÜFE aylık %1,4, yıllık %4,0 artışla beklentinin oldukça üzerinde açılandı. Çekirdek ÜFE ise aylık %0,7, yıllık %2,4 artışla manşet endeksten daha sınırlı bir artış kaydetti.
İngiltere'de hizmet enflasyonu ve ücret artışlarının yüksek seyri nedeniyle enflasyon görünümü, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz patikası açısından önemini korumaktadır. Öncü verilere göre Euro Bölgesi'nde TÜFE mayısta aylık %0,1, yıllık %3,2, çekirdek TÜFE aylık %0,3, yıllık %2,5 artmıştı. Nihai verilerde değişiklik beklenmemektedir. Avrupa Merkez Bankası (AMB) geçen haftaki para politikası toplantısında faiz artırımına gitti.
Enflasyonun, AMB'nin hedefiyle uyumlu bir patikada seyredip seyretmediğine ilişkin sinyal verecek veriler, Banka'nın para politikasına ilişkin piyasa beklentileri üzerinde etkili olacaktır. Yurt içinde hizmet ÜFE. İçeride, TÜİK, nisan ayının Hizmet Üretici Fiyat Endeksini (H-ÜFE) açıklayacak. H-ÜFE nisanda aylık %3,23, aralık ayına göre %18,17, yıllık bazda %34,62 ve on iki aylık ortalamalara göre %35,43 artmıştır.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
ForInvest HaberBurada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.