ANALİZ- Yurt İçi Piyasalarda Bugün (ÜNLÜ & Co / DAHA) [FNC-NEWS]

  • 10.06.2026 06:55



Haftanın ikinci yarısında gündem yoğun.
Jeopolitik risklerin yarattığı belirsizliklere rağmen yeni haftaya %1,2 oranında kazanımla başlayan Borsa İstanbul dün ise yurt dışındaki kırılganlığa paralel olarak ilk işlem günündeki kazanımlarının önemli bir kısmını geri verdi (-%0,86).
Orta Doğu'da çözüm beklentisinin petrol fiyatlarını aşağı çekmesi enflasyon endişelerini azaltarak tahvil faizlerinin küresel ölçekte ılımlı bir seyr izlemesine yardımcı olsa da hisse senetlerinin bu destekleyici zeminden anlamlı bir fayda sağlayamadığını gördük.
Bunda teknoloji şirketlerine ilişkin soru işaretlerinin devam ediyor olmasının da önemli rol oynadığını söylemek mümkün. Ayrıca ABD Başkanı Trump'ın düşürülen helikopter için İran'a yanıt verileceğini söylemesi de dikkat çekti. Bu açıklamanın ardından gece saatlerinde İran'a karşılık verildiği duyuruldu.
Saldırılarla birlikte ABD-İran hattında tansiyonun yeniden yükselme ihtimali öne çıkarken, kırılgan ateşkes zemini üzerindeki baskının artabileceği bir tablo oluşuyor. Hürmüz Boğazı'nın enerji arzı açısından kritik konumu nedeniyle gerilimin sınırlı kalıp kalmayacağı piyasalar açısından yakından izlenecektir.
ABD'nin yanıtının dar kapsamlı kalması durumunda fiyatlamalar kontrollü risk algısıyla şekillenebilir ancak karşılıklı hamlelerin devam etmesi halinde petrol fiyatlarında yukarı yönlü baskının güçlenmesi, güvenli liman talebinin destek bulması ve küresel risk iştahında zayıflama yaşanması şaşırtıcı olmayacaktır.
Diplomatik kanalların açık kalması gerilimi sınırlayabilecek bir unsur olarak öne çıksa da askeri hareketliliğin sürmesi, ateşkesin uzatılması ve Hürmüz'de normalleşme beklentilerini zayıflatarak enerji piyasalarında oynaklığı artırabilir. Haftanın ikinci yarısında ise piyasaları önemli konu başlıkları bekliyor.
Bu çerçevede Fed'e dair beklentilerin biraz daha şekillenmesini sağlayacak bugünkü ABD TÜFE rakamının ardından yarın ise TCMB PPK toplantısı ve ECB toplantısını takip edeceğiz. Piyasaların jeopolitik görünümün yanında enflasyon faiz denklemini dikkatle takip ettiğini düşünürsek ABD'de enflasyonun ortaya koyacağı görünümün küresel risk iştahına yön vermesi muhtemel görünüyor.
10 yıl vadeli ABD tahvil faizinin geçen haftaki güçlü istihdam rakamları sonrasında yeniden %4,50'nin üzerine yerleşmesi piyasanın büyüme tarafında belirgin bir yavaşlama görmediğini, buna karşın enflasyonun Fed'i daha şahin bir çizgiye itebileceği riskini canlı bulduğunu gösteriyor.
TSİ 15.30'da açıklanacak verilerde manşet enflasyonun yıllık bazda %3,8'den %4,2'ye yükselmesi beklenirken asıl belirleyici unsur %2,9'a yükseleceği tahmin edilen çekirdek enflasyonun %3 eşiğinin altında kalıp kalmayacağı olacak. Çekirdek veride olası yukarı yönlü bir sürpriz, enerji kaynaklı baskıların ekonominin geneline yayıldığı algısını güçlendirerek faiz artırımı beklentilerini ve tahvil getirilerini yukarı taşıyabilir. Dolayısıyla tahvil piyasasında ılımlı bir resim için ekonomide fiyat baskısının yatıştığına dair daha net işaretlere ihtiyaç var.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
ForInvest HaberBurada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.