SpaceX'in beş yıl içinde yılda 10 bin fırlatmaya ulaşmayı hedefliyor [FNC-NEWS]
- 21.05.2026 07:05
ABD Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) Başkanı Bryan Bedford, SpaceX'in beş yıl içinde yılda 10 bin fırlatmaya ulaşmayı hedeflediğini, ancak böyle bir genişleme için şirketin güvenilirliğini belirgin biçimde artırması gerektiğini söyledi.
Bedford, SpaceX Başkanı Gwynne Shotwell ile görüştüğünü ve Shotwell'in kendisine şirketin iddialı büyüme planını anlattığını belirtti. Buna göre SpaceX, önümüzdeki beş yıl içinde yıllık 10 bin fırlatma seviyesine ulaşmayı amaçlıyor. Şirket 2025 yılında yaklaşık 2 bin 500 uyduyu yörüngeye taşırken toplam 170 fırlatma gerçekleştirmişti.
Bedford, bu ölçekte bir hedefin onaylanabilmesi için FAA'nın daha yüksek düzeyde güvenilirlik görmek isteyeceğini vurguladı. "Çok daha fazla güvenilirlik görmemiz gerekiyor" diyen Bedford, SpaceX ile yapılan görüşmenin amacının mevcut kısıtları değerlendirmek ve böyle iddialı bir hedefe hangi planlama adımlarıyla yaklaşılabileceğini görmek olduğunu ifade etti.
FAA, ABD'deki tüm ticari uzay fırlatmalarını lisanslıyor ve fırlatmaların ya da olası uzay kazalarının yolcu hava trafiğini aksatmaması için çeşitli kısıtlamalar uyguluyor. Bedford, güvenlik kaygıları nedeniyle bazı bölgelerde uçuşların geçici olarak durdurulmasının gerekebildiğini ve bunun önemli ölçüde aksama yaratabildiğini söyledi.
Bedford ayrıca şu aşamada uzay fırlatmalarında sınırlayıcı unsurun FAA olmadığını, ancak gelecekte kurumun finansman yetersizliği nedeniyle darboğaz haline gelebileceğini belirtti. Bedford, kurumun önceki fırlatmalara ilişkin verileri inceleyerek riskleri daha iyi anlamaya çalıştığını da sözlerine ekledi.
ForInvest Haber