ANALİZ- Yurt İçi Piyasalar Günlük Bülten (Burgan Yatırım) [FNC-NEWS]
- 18.05.2026 09:30
https://mona-forinvest-news-inbound-mails.s3.us-east-1.amazonaws.com/attachments/7d7dc7c5ca73455393e035ec92ceb8f3%40burganyatirim.com.tr/Yurt%2520i%25C3%25A7i%2520Piyasalar%2520G%25C3%25BCnl%25C3%25BCk%2520B%25C3%25BClten%252018%2520May%25C4%25B1s%25202026%2520.pdf
Yurt İçi Piyasalar
Haftanın son işlem gününde küresel piyasalarda negatif seyir izlenirken, Borsa İstanbul tarafında da negatif kapanış yapıldı. BIST100 endeksi 14.526 puandan açılış yaparak günü % 1,89 değer kaybıyla 14.368 puanda tamamladı. 14.265 seviyesini test eden endeks, gün içi en yüksek 14.538 seviyesini gördü. BIST100 işlem hacmi ise 30 günlük ortalama hacim olan 206.1 milyar TL' nin altında 169.1 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.
Sektörel bazda madencilik endeksi ağırlıklı TRALT etkisiyle % 0,42 oranında pozitif, sınai endeks ise % 1,30 oranında negatif ayrıştı. Endekse TUPRS, TRALT ve DSTKF payları pozitif yönde etki ederken, BIMAS, AKBNK ve ASTOR payları negatif yönde etki etti. 10 yıllık TL tahvil getirisi günü 54 bp artışla 35,01 seviyesinde, Türkiye 5 yıllık CDS ise 241 bps seviyesinde tamamladı.
TCMB Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi, enflasyon, kur ve faiz beklentilerinde yukarı yönlü revizyonların sürdüğüne işaret etti. Cari yıl sonu TÜFE beklentisi %27,53'ten %28,94'e, 12 ay sonrası TÜFE beklentisi %23,39'dan %23,82'ye, 24 ay sonrası beklenti ise %18,02'den %18,43'e yükseldi. Kur tarafında yıl sonu USD/TRY beklentisi 51,2285'ten 51,5711'e çıkarken, politika faizi beklentisi yıl sonu için %32,94'ten %33,96'ya, gelecek yıl sonu için ise %24,51'den %25,18'e yükseldi. Haziran PPK toplantısı için politika faizi beklentisi %37,00 olurken, gecelik faiz beklentisi %40,00 seviyesinde korundu. Veriler, enflasyon beklentilerindeki bozulmaya paralel olarak sıkı para politikası duruşunun daha uzun süre korunabileceğine işaret ediyor.
Beklentilerimiz: Hürmüz Boğazı'na ilişkin devam eden gerginlik ve belirsizlik ortamı, tahvil tarafına da yansıyarak getirilerin yeniden yüksek seviyelere taşınmasına neden olurken bu görünüm endeks üzerinde baskı yaratarak risk iştahında bozulmaya yol açtı. Belirsizliklere rağmen son dönemde oluşan iyimser beklentilerin zayıflaması, piyasada haber ve veri akışına olan duyarlılığın yüksek kalmaya devam ettiğini gösteriyor. Bununla birlikte gelinen seviyeler itibarıyla olası olumlu haber akışının yeniden güçlü fiyatlanabileceğini ve tepki alımlarını destekleyebileceğini değerlendiriyoruz.
Bu nedenle kısa vadede temkinli duruşun korunması gerektiğini düşünmekle birlikte, geri çekilmelerin seçici alım fırsatları yaratabileceğini not ediyoruz. Açıklanan Enflasyon Raporu ve Piyasa Katılımcıları Anketi, dezenflasyon sürecine yönelik kararlı duruşun korunduğunu gösterse de enflasyon beklentilerindeki yukarı yönlü revizyonlar fiyatlama davranışları açısından temkinli bir tablo ortaya koyuyor. Bu görünüm, faiz indirim beklentilerinin güç kazanmasını zorlaştırırken endekste tabana yayılan güçlü bir yükselişten ziyade sektör ve hisse bazlı ayrışmaların daha belirgin hale gelmesine neden olabilir. Özellikle yüksek faiz ortamının daha uzun süre korunabileceği beklentisi, borçluluğu yüksek ve finansman ihtiyacı bulunan şirketler üzerinde baskı yaratabilir. Buna karşılık güçlü nakit üretimi olan, bilanço yapısı sağlam ve dış şoklara karşı görece dayanıklı şirketlerin daha dirençli kalabileceğini düşünüyoruz. Bu ortamda gıda perakende ve iletişim gibi defansif temaların yanı sıra yenilenebilir enerji gibi büyüme hikayesi güçlü alanların pozitif ayrışma potansiyelini koruyabileceğini değerlendiriyoruz.
Şirket Haberleri
TURSG: TVF Finansal Yatırımlar'ın Türkiye Sigorta'daki %5,00'lik (500 milyon TL nominal) payının yurt dışı kurumsal yatırımcılara hızlandırılmış talep toplama yöntemiyle borsa dışında satışı, yoğun talep üzerine 50 milyon TL nominal artırılarak pay başına 13,50 TL fiyatla (önceki kapanışa %7,4 iskontolu) toplam 6,75 milyar TL karşılığında tamamlandı. İşlem sonrası TVF'nin payı %76,10'a inerken halka açıklık oranı %23,90'a yükselecek.
ONCSM: Şirket, Samsun Şehir Hastanesi Başhekimliği ile 3 aylık Kemoterapi İlaç Hazırlama Hizmet Alımı kapsamında 12,87 milyon TL bedelli sözleşme imzaladı. Ayrıca Samsun Şehir Hastanesi ile daha önce imzalanan 6 aylık Kemoterapi Hizmet Alımı sözleşmesine ilişkin fiyat farkı talebi kabul edilerek şirket lehine 2.037.502 TL fiyat farkı bedeli belirlendi.
KONTR: Şirketin TRSKNTR52618 ve TRFKNTR52615 ISIN kodlu borçlanma araçlarına ilişkin 15.05.2026 tarihli itfa/kupon ödemesi, ödeme tutarının aktarılmaması nedeniyle yapılamadı. Şirket, banka kredilerinin yeniden yapılandırılması için Halkbank ve Vakıfbank'a başvururken, ödemelerin yapılandırma süreci sonrası gerçekleştirilmesi planlanıyor.
DARDL: Şirket 2026 yılı finansal beklentilerini açıkladı. Konsolide hasılatın 18,1 milyar TL'den 19,8 milyar TL'ye %9,5 artması, FAVÖK'ün ise 1,4 milyar TL'den 2,1 milyar TL'ye %50 artarak FAVÖK marjının %8'den %11'e yükselmesi hedefleniyor.
ASTOR: Rekabet Kurumu tarafından 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesinin ihlali gerekçesiyle uygulanan 339,8 milyon TL idari para cezası, %25 peşin ödeme indiriminden yararlanılarak 254.855.808 TL olarak nakden ödendi.
RGYAS: Pay sahibi GIC Private Limited'in (Singapur Hükümeti adına) hızlandırılmış talep toplama yöntemiyle gerçekleştirdiği pay satışı işleminin takası tamamlandı. Bu işlemle GIC'in Rönesans Gayrimenkul Yatırım'daki doğrudan pay sahipliği %13,846'dan %0'a inerek ortaklığı sona erdi.
Pay Alım Satım Bildirimleri
MAVI (ALIM)-(GERİ ALIM) : Şirketimizce 15.05.2026 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına ortalama 42,38-42,76 fiyat aralığından toplam 50.000 TL nominal değerli MAVI payları geri alınmıştır.
GLYHO (ALIM)-(GERİ ALIM) : Şirketimizce 15.05.2026 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına ortalama 14,75 fiyattan toplam 250.000 TL nominal değerli GLYHO payları geri alınmıştır.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
ForInvest HaberBurada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.