ANALİZ- Günlük Bülten (Yapı Kredi Yatırım) [FNC-NEWS]
- 30.04.2026 08:26
https://mona-forinvest-news-inbound-mails.s3.us-east-1.amazonaws.com/attachments/628bb58f1fbf4197ad9635461c084e44%40yapikredi.com.tr/Yat%25C4%25B1r%25C4%25B1m%25C4%25B1n%2520G%25C3%25BCnl%25C3%25BCk%2520Rotas%252020260430.pdf
Merhaba, bugünün bültenini ekte ve aşağıda paylaşıyoruz. Altta yer alan çekincenin habere eklenmesini talep ediyoruz.
Volcker, Greenspan, Bernanke, Yellen.
Eccles, Powell.
Güncel FED yasası 1936'da uygulamaya alındı ve 10 başkan görev yaptı. O günden bugüne 1 başkan başkanlık görev süresi bittikten sonra FED'de kaldı. Powell başkanlığı sonrası FED'de kalacak 2. isim olmaya hazırlanıyor. Teamülün, geleneğin dışındaki bu sinyal Powell'ın kariyerini dün akşamın en dikkat çeken konusu yaptı. Bir diğer husus ise faiz kararının 8'e karşı 4 itirazla alınması idi. Karar komitesi 1992'den beri bu kadar derin ayrışmamıştı. 4 üye karar metnindeki gevşeme yanlısı ifadeye itiraz ettiler. İlginç olan indirim yanlısı Miran'ın da itiraz edenler arasında olması idi.
Dün akşam FED beklendiği gibi politika faizini (%3,50-3,75) değiştirmedi. Yakın zaman için enflasyon riskinin arttığını işaret etti. Ekonominin genel olarak dayanıklı olduğu ancak İran savaşının belirsizlik yarattığı ifade edildi. Faiz kararında ve sözlü yönlendirmede sürpriz olmadı.
Tiffany ve Phoenix
ABD Hint Okyanusu'nda el koyduğu 2 İran gemisini müsadere edecek (Müsadere suçla bağlantılı eşya veya kazançların, mahkeme kararıyla mülkiyetinin devlete geçirilmesi). Üst düzey bir devlet yetkilisinin verdiği bilgi ABD-İran arasındaki gerginliğin artacağını işaret ediyor. Trump Tahran üzerindeki ekonomik baskıyı artırıyor, İran ise Amerikan baskısına karşı koymaya çalışıyor.
Deniz ablukası İran'ın ekonomik kaynağını minimize etmiş durumda. Ham petrol yüklemelerinin 'neredeyse tamamen durma noktasına geldiği' ve İran'ın depolarının yakında dolacağı belirtiliyor. Petrol kuyularının kapatılması kalıcı üretim sorunlarına yol açabilir. İşte bu noktada İran saldırı tehdidini dillendirse de Trump'ın askeri seçenekleri ele almak üzere bugün ordu yetkilileri ile bir araya geleceği haberi basında yer aldı. Abluka İran'ın nefesini kesiyor ama ABD açısından istenen sonuca ulaşmada yavaş kalıyor.
Trump'ın askeri seçeneğe yaklaşması küresel piyasalarda gerginliği artıyor. 17 Nisan 90 dolar olan brent bu sabah 113 dolar seviyesine gelmiş durumda. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,23 iken %4,39 oldu. Dolar Endeksi 98'den 99,1'e yükseldi. Ons altın 4830 Usd'den 4550 Usd'ye, gümüş 81 Usd'den 71 Usd'ye indi. Hisse senetleri ise savaşa rağmen olumlu ayrışmaya devam ediyor. Nasdaq 26700'den 27200'e, SP500 7130'dan 7135'e erişti. Her ikisi de son bir iki gündür tempo kaybı içindeler.
Müzakerelerdeki çıkmazı kırmak ya da savaşı sonlandırmadan önce son bir darbe vurmak amacıyla ABD'nin büyük çaplı askeri operasyonlara yeniden başlamayı ciddi biçimde değerlendirdiği haberi ile güne başlıyoruz. Olası saldırı öncesinde İran kırmızı çizgilerinden esnerse piyasa hızlıca olumluya dönebilir. Aksi halde saldırının başlaması piyasa üzerindeki baskının daha da artmasına yol açabilir.
Bugün Avrupa-ECB, İngiltere-BOE faiz kararlarını açıklayacak.
Bu sabah global borsalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,2-0,6 aralığında eksi. Japonya yüzde 1,6, Hong Kong yüzde 1,3 civarında satıcılı. Çin ise 0,1 civarında alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,39, Dolar Endeksi 99, ons altın 4.550 Usd civarında işlem görüyor.
İç tarafta, İran meselesi takip ediliyor. Son gelişmeler yerel varlıklar üzerinde baskı yaratıyor.
Hazine mayıs ayı borçlanma programını bugün açıklayacak.
Usd/TL:
Körfez'de gerginlik artıyor. ABD abluka ile istediği hızda sonuç alamıyor ve askeri seçenekler masaya geliyor.
Trump'ın bugün ordu yöneticileri ile görüşmesi bekleniyor. İran meselesi ana fiyatlama unsuru olmaya devam ediyor.
Dolar Endeksi (DXY) 99,00 civarında güne başlıyor. Olumlu haber akışı Endeks aşağı yönü deneyebilir. Aksi durumda dolar primlenebilir. Endeks için 96,5-100,5 aralığını bant olarak takip ediyoruz.
İç tarafta, İran meselesi ve yansımaları takip ediliyor. TCMB TL lehine pozisyonunu koruyor.
Kurda ılımlı yukarı eğilimi koruyor. Bu sabah 45,18 civarında işlem görüyor. Aşağıda 44,70 ve 44,50 yukarıda 45,30 ve 45,50 öne çıkan teknik seviyeler.
Tahvil/Bono:
Mayıs ayında 335 milyar TL itfa karşılığı 362 milyar TL fonlama sağlanması nisan aynı sonunda yayımlanan borçlanma programında yer almıştı. Kompozisyon ise bono, sabit-TÜFE-TLREF kuponlu TL tahvil, 2Y ABD cinsi-1,5Y altın cinsi tahvil-sukuk şeklinde idi. Yarın akşam mayıs ayı programı nihai halini alacak.
Tahvil faizleri Mart ayı sonunda zirve yaptıktan sonra aşağı dönüp düşüş kaydettikten sonra geçtiğimiz hafta yönünü yukarı döndü. İran savaşına dair haber akışı gerginliğin sürmesi tahvil faizlerinde yükseliş riski canlı olabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla %40,91 ve %34,19 seviyesinde tamamladı
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
14,250 desteğini yakından izlemeyi sürdürüyoruz... Çarşamba günü satıcılı bir seyrin yaşandığı piyasada, BIST 100 Endeksi günü -%0.13 oranında değer kaybıyla 14,311 puandan tamamladı.
Endekste 12,600 seviyesinden geçen orta vadeli trend desteği üzerinde oluşan yukarı hareketin, 14,600 zirve bölgesini aşma denemelerinde seans içi satış baskısıyla karşılaştığını gözlemliyoruz. Piyasada 30 Mart tarihinde başlayan yukarı hareket içerisinde hedef direnç bölgesi olarak izlediğimiz 14,600 zirve seviyesinin önemini koruduğunu düşünüyoruz. Endeksin yukarı ataklarında yeniden güç kazanması için 14,600 direncinin aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 15,000 olmak üzere, 15,500 kanal direncini hedefleyecek yukarı potansiyelin devamını getirecektir.
Şu aşamada yükseliş potansiyelinin devam ettiği piyasada seans içi geri çekilmelerde, 14,250 desteği önemini koruyor. 14,250 üzerinde piyasada yön yukarı olmaya devam edecektir. Bu kapsamda 14,250 desteği altındaki olası hareketlerin ise yükselişin ardından piyasada 14,000 ve 13,500 hedefleriyle düzeltme sinyali oluşturabileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz.
Eur/Usd:
FED beklendiği gibi politika faizini değiştirmedi (%3,50-3,75). Powell'ın son toplantısı idi. Karar 8'e karşı 4 karşıt görüşle alındı. 1992'den bu yana en yüksek görüş ayrılığına işaret etti.
Yakın vadede enflasyonda yukarı risk işaret edildi. Ekonomi genel olarak dayanıklı görünse de belirsizlik yüksek.
Karardan çok Powell'ın kariyeri öne çıktı. Geleneksel olarak başkan görev süresi dolduktan sonra FED'den ayrılıyor. Ancak Powell bankada guvernör olarak kalacağı sinyalini verdi. Alışılmışın dışında bir tercih.
İran meselesindeki gerginlik dolar talebini canlı tutuyor. Trump askeri seçenekleri inceleyecek. Olası bir saldırı, doların primlenmesini beraberinde getirir. Dolar düne göre biraz daha güç kazanmış durumda.
Dolar Endeksi (DXY) 98,95 seviyesinde işlem görüyor. Biraz geniş bakışta 96,5-100,5 bandı geçerliliğini koruyor.
Bu sabah 1,167 seviyesindeki paritede 1,168 ve 1,171 seviyeleri gün içi direnç 1,165 ve 1,16 seviyeleri gün içi destek seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir izleyebilir.
Değerli Metal:
Trump'ın İran'a karşı askeri seçenekleri değerlendirmek istemesi küresel risk iştahını baskılıyor. Kıymetli madenler baskı görüyor.
Altın dün 4510 Usd seviyesine kadar indi. Bugün hafif tepki çabası içinde. Eğer İran'a askeri saldırı ihtimali artarsa tekrar aşağı dönebilir. Gümüş ise 70,8 Usd civarına indi. Bu sabah o da tepki çabası sergiliyor. Benzer durum gümüş için de geçerli, tansiyon artarsa baskı görebilir.
Teknik 4800 Usd seviyesinden geri döndükten düşüş hattından ilerliyor. 4.600-4.550 Usd destek aralığının alt bandına indi. Bir sonraki destek aralığı 4350-4400 Usd. Günlük bazda 200 günlük ortalaması 4280 Usd seviyesinde. 200 günlük ortalama desteği 23 martta çalışmıştı.
Gümüş 72,5 Usd desteğinin altına indi. 71 Usd ardından 66-68 Usd bölgesi yeni destekleri.
Bu sabah 4.550 Usd seviyesindeki ons altında 4.600 Usd ve 4.650 Usd seviyeleri gün içi direnç, 4.500 ve 4.380 Usd seviyeleri gün içi destek seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir izleyebilir.
Eurobond:
Dışarıda, FED yakın vadede enflasyonun artış riski taşıdığını ifade etti. İran savaşı belirsizlik kaynağı. Bu açıdan sürpriz yok. Diğer yandan Powell'ın FED'de kalmaya devam etmesi odak noktası oldu. İran konusunda ise askeri seçenek ihtimali artıyor. Petrol fiyatları yükselişe devam ediyor. Enflasyon riski daha da artıyor. Bu resim tahvil faizlerinde yükselişi hızlandırıyor. ABD 10Y tahvil faizi %4,42 ile güne başlıyor.
İç tarafta, İran riski artmaya devam ediyor. ABD askeri operasyonu konuşmaya başlıyor. Türkiye eurobond faizleri ve CDS'leri yükseliş kaydediyor.
Türkiye 5 yıllık kredi risk primi (CDS), 253 baz puan ile günü tamamladı. Eurobondlar yatay seyir izledi, birim fiyatlar -3/+7 cent aralığında değişti.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
ForInvest HaberBurada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.