Hammack ve Goolsbee'ye göre enflasyon istihdamdan daha büyük bir risk [FNC-NEWS]

  • 07.04.2026 06:28


Cleveland Fed Başkanı Beth Hammack ve Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, katıldıkları bir mülakatta ekonominin mevcut durumunu renk kodlarıyla değerlendirdi. Her iki yetkili de İran ile yaşanan savaşın enerji fiyatlarını artırması ve istihdam piyasasının durgun seyretmesi nedeniyle enflasyonun istihdamdan daha büyük bir risk oluşturduğunu savundu.
İki yetkili, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerini ?kırmızıdan yeşile? uzanan dört renkli bir ölçekle yaptı. Goolsbee, artan benzin fiyatları nedeniyle enflasyon görünümünü ?en az turuncu? olarak nitelendirirken, görünümün son dönemde ?turuncudan kırmızıya yaklaştığını? söyledi. Tarifelerin fiyatlar üzerindeki etkisinin beklendiği gibi ortadan kalkmadığını belirten Goolsbee, buna eklenen yeni stagflasyonist şokun durumu zorlaştırdığını ifade etti.
Hammack ise enflasyonun 5 yıldır hedefin üzerinde seyrettiğini ve son 2 yılda yatay bir görünüm sergilediğini belirterek durumu ?parlak turuncu? olarak tanımladı. İşsizlik oranının tam istihdam seviyesine yakın olduğunu vurgulayan Hammack, iş gücü piyasasını ?kırılgan bir denge? içinde değerlendirerek görünümü ?sarı ile yeşil arası? olarak niteledi.
Finansal sistemin genel olarak ?yeşil? olduğunu belirten Hammack, İran savaşı sonrası hisse senedi kayıplarına rağmen finansal istikrar açısından ekonominin iyi durumda olduğunu söyledi.
Goolsbee ise iş gücü piyasasını düşük işe alım ve düşük işten çıkarma nedeniyle ?sarı? olarak değerlendirirken, varlık fiyatlarında ?köpük? olabileceğine dikkat çekti ve bunun üretkenlik mi yoksa balon mu olduğunun belirsiz olduğunu ifade etti.
ForInvest Haber