Japonya Başbakanı Takaichi erken seçim seçeneğini değerlendiriyor [FNC-NEWS]

  • 12.01.2026 06:30


Japonya Başbakanı Sanae Takaichi?nin Şubat ayında erken genel seçim kararı alabileceği belirtildi. Koalisyon ortağı Japonya Yenilik Partisi (Ishin) lideri Hirofumi Yoshimura, pazar günü NHK?ya yaptığı açıklamada, Takaichi ile cuma günü görüştüğünü ve başbakanın seçim takvimine ilişkin yaklaşımının "yeni bir aşamaya" geçtiği izlenimini edindiğini söyledi.
Yomiuri gazetesinin hükümet kaynaklarına dayandırdığı habere göre Takaichi, 8 Şubat veya 15 Şubat tarihlerinde erken seçim yapılmasını değerlendiriyor. Yoshimura, görüşmede net bir tarih konuşulmadığını ifade etti.
Muhalefetteki Komeito lideri Tetsuo Saito ise Şubat ayında bir seçimin, bütçenin mali yıl sonuna kadar çıkarılmasını imkânsız hale getireceğini savundu. Takaichi?nin 783 milyar dolarlık ilk bütçe teklifinin akıbeti belirsizliğini korurken, Yomiuri haberinin ardından yen dolar karşısında değer kaybetti.
İçişleri Bakanlığı, olası bir erken seçim için bölgesel seçim kurullarının hazırlık yapmasını istedi. Siyasi analist Shigenobu Tamura, bu adımın seçimin "kesinleştiğine" işaret ettiğini söyledi.
ForInvest Haber