GÜNE BAKIŞ-Ekonomik güven endeksi, İngiltere GSYH ve ABD çekirdek PCE öne çıkıyor [FNC-NEWS]

  • 28.03.2025 07:14


Haftanın son günü yurt içinde ekonomik güven endeksi, hizmet üretici fiyatları, borç stoku ve Hazine'nin önümüzdeki üç aya ilişkin borçlanma takvimi takip edilecek.
Yurt dışında İngiltere'den GSYH ve perakende satışlar, ABD'den çekirdek PCE, kişisel gelir ve harcamalar öne çıkıyor.
-Öne Çıkan Başlıklar-
Paladyum, bankalarca kabul edilebilecek kıymetli metaller arasına eklendi.
Yurt dışı çıkışlarında yolcu beraberinde gümrük idarelerine bildirimde bulunulması gereken parasal sınır 25 bin TL'den 185 bin TL'ye yükseltildi.
Türk hisse senetlerinin, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 19 Mart'ta gözaltına alınmasının ardından önemli bir dalgalanma yaşadığını belirten HSBC, dalgalanmanın ortasında fırsatlar gördüklerini belirterek Türkiye'ye olan "ağırlığını artır" bakış açılarını korudukarını bildirdi.
Çin ve AB ekonomik ve ticari işbirliğini derinleştirme konusunda anlaştı.
Fitch Ratings, ABD yönetiminin devam eden karşılıklı tarife incelemesinin Nisan ayında anlamlı ölçüde daha yüksek tarife oranlarıyla sonuçlanmasını bekliyor.
Meksika Merkez Bankası, politika faizinde 50 baz puan daha indirime gitti.
Küresel konteyner navlun fiyatlarında 2025 yılının Ocak ayının ortalarında başlayan düşüş serisi, üst üste 11'inci haftada da devam etti fiyatlar son 14 ayın en düşük seviyesine indi.
Richmond Fed Başkanı Tom Barkin, merkez bankasının mevcut "ılımlı kısıtlayıcı" para politikasının, Trump yönetimi altında artan ekonomik belirsizlik karşısında "olmak için iyi bir yer" olmaya devam ettiğini söyledi.
Boston Fed Başkanı Susan Collins, Trump yönetiminin gümrük tarifelerinin ABD enflasyonunu artıracağını ancak bu yukarı yönlü baskının ne kadar kalıcı olacağının belirsiz olduğunu söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaşta bir çözüme ulaşılması amacıyla yeni seçimlere ve kilit anlaşmaların imzalanmasına olanak sağlamak için Ukrayna'nın bir tür geçici yönetim altına alınabileceğini öne sürdü.
Jamaika Merkez Bankası (BoJ), bu yılın ilk toplantısında ara verdiği faiz indirim sürecini, ikinci toplantısında da devam ettirdi.
-Şirket Haberleri-
AG Anadolu Grubu Holding, 2024 yılı karından pay başına net 4,3628312 TL nakit kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunacak.
Afyon Çimento'nun 2024 yılı karından pay başına net 0,85 TL nakit kar payı dağıtımı Genel Kurul'da onaylandı.
Aygaz'ın 2024 yılı karından pay başına net 10,6675 TL nakit kar payı dağıtımı Genel Kurul'da onaylandı.
BigChefs, 2024 yılı karından pay başına net 0,6196261 TL nakit kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunacak.
Borsa İstanbul AŞ'nin 2024 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı 25 Nisan 2025 tarihinde gerçekleştirilecek.
Consus Enerji bağlı ortaklığı Tres Enerji ile Boyner arasında sözleşme imzalandı.
Erciyas Çelik Boru, 32,5 milyon dolar tutarında sipariş aldı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna-Rusya Savaşı?nda Türkiye?nin Karadeniz?deki özel konumu sayesinde "isterse kalıcı barışa katkı sunabilecek bir aktör" olabileceğini ifade ederek, "Karadeniz?deki rolü, anlaşmalarla tanınan bir gerçeklik" dedi.
Gentaş, 2024 yılı karından pay başına net 0,255 TL nakit, 450 milyon TL pay şeklinde kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunacak.
InvestCO Holding bağlı ortaklığı REM GSYO, Erlab Teknolojiye %50 ortak oldu.
İnnosa Teknoloji bağlı ortaklığı Probel Yazılım, 17,95 milyon TL bedelli sözleşme imzaladı.
Link Bilgisayar, bir müşterisi ile 208 milyon TL bedelli sözleşme imzaladı.
Platform Turizm, daha önce kesinleşen 237,4 milyon TL bedelli sözleşmeyi imzaladı.
Platform Turizm, İBB Destek Hizmetleri'nin 985,6 milyon TL bedelli ihalesini kazandı.
Seğmen Kardeşler Gıda Üretim ve Ambalaj Sanayi AŞ, ENF Gıda Danışmanlık İç ve Dış Ticaret Sanayi Anonim Şirketi'nin %75 payını almak üzere anlaştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Hava Yolları Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri AŞ'ye elektronik para kuruluşu olarak faaliyet izni verdi.
TCMB, Turkcell Ödeme ve Elektronik Para Hizmetleri AŞ'nin faaliyet izni kapsamını genişletti.
Türk Hava Yolları, Güney Avrupa'daki uçuş ağına Kuzey Makedonya'nın önemli turizm destinasyonlarından biri olan Ohri'yi ekledi.
-Yurt İçi Gündem-
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekonomik güven endeksi ve Şubat ayına ilişkin hizmet üretici fiyatları verilerini yayımlayacak (10.00). 
MÜSİAD tarafından sanayi ve hizmet sektöründe yer alan işletmelerin kendi ekonomik faaliyetleri hakkında yaptıkları değerlendirmeler üzerinden ülke ekonomisine ilişkin makroekonomik verilere ulaşılmasını amaçlayan SAMEKS (Satınalma Müdürleri Endeksi) açıklanacak (10.00).
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024 yılının son çeyrek dönemine ilişkin brüt ve net borç stoku verilerini yayımlayacak (12.00). 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayına ilişkin para ve banka istatistikleri ile döviz/altın dönüşümlü kur korumalı mevduat stoku rakamlarını duyuracak (14.30). 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde canlı bağlantıyla Recep Tayyip Erdoğan Camisi'nin açılış törenine katılacak (15.00).
Hazine ve Maliye Bakanlığı, önümüzdeki üç aya ilişkin borçlanma takvimini açıklayacak.
-Yurt Dışı Gündem-
Almanya'dan Şubat ayına ilişkin istihdam verileri ile GfK tüketici güven endeksi aynı saatte ekranlara düşecek (10.00).
İngiltere'den 2024 yılı son çeyrek dönemi için final GSYH ve cari işlemler dengesi ile Şubat ayının perakende satış rakamları gelecek (10.00).  
Fransa'nın Mart ayı öncü tüketici fiyatları, Şubat ayı tüketici harcamaları ve üretici fiyatları verileri yayımlanacak (10.45). 
İspanya'dan Mart ayına ilişkin öncü tüketici fiyatları verileri gelecek (11.00). 
İsviçre ekonomisini yansıtan önemli verilerden KOF ekonomik göstergesi yayımlanacak (11.00).
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Luis de Guindos FEDEPE (Kadın Profesyoneller Federasyonu) tarafından düzenlenen konferansta konuşacak (11.30). 
Almanya'dan istihdamın ardından bu kez Mart ayına ilişkin işgücü istatistikleri açıklanacak (11.55). 
Norveç Merkez Bankası (Norges) Para Politikası Direktörü Ole Christian Bech-Moen, Para Politikası Raporu'nun sunumunu yapacak (12.00).
İtalya'nın tüketici ve iş dünyası güven endeksleri (12.00) ve ardından Ocak ayına ilişkin sanayi ciroları (13.00) takip edilecek. 
Euro Bölgesi'nin güven endeksleri yayımlanacak (13.00). 
FGV, Brezilya'nın hizmet sektörü güven endeksi, ticaret güven endeksi ve IGP-M fiyat endeksi verilerini aynı saatte duyuracak (14.00). 
İtalya için günün son verisi Şubat ayına ilişkin üretici fiyatları olacak (14.00). 
Meksika ve Brezilya'nın Şubat ayına ilişkin işsizlik oranı verileri aynı saatte ekranlara düşecek (15.00). 
Piyasalar ABD'den gelecek çekirdek PCE Şubat ayı rakamlarına odaklanacak. Çekirdek PCE ile birlikte kişisel gelir ve harcamalar da ekranlara düşecek (15.30).
Kanada'nın Ocak ayına ilişkin GSYH rakamları gelecek (15.30). 
ABD'nin en önemli bölgesel endekslerinden Michigan tüketici güven endeksi Mart ayı final rakamları gelecek (17.00).
ABD Merkez Bankası (Fed) Yönetim Kurulu Üyesi Michael Barr, Kuzey Carolina Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen 2025 Bankacılık Enstitüsü etkinliğinde "Bankacılık Politikası" tartışmasına katılacak (19.15). 
Enerji teknolojisi şirketi Baker Hughes tarafından açıklanacak olan haftalık sondaj kule sayıları ile veri akışı tamamlanacak (20.00).
Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Georgia Tech-Atlanta Fed Hanehalkı Finansmanı Konferansı'nda "ABD Konut Finansmanı Politikası" panelini yönetecek (23.30).
Avrupa Birliği (AB) Genel İşler Konseyi toplanacak.
Hafta sonu Avrupa için yaz saati uygulamasına geçilecek. 

ForInvest Haber Merkezi ( haber@forinvest.com )
Foreks
ForInvest
Metals Market
Montel News
ForInvest Twitter