GÜNE BAKIŞ-Sanayi üretimi, işgücü, İngiltere GSYH ve sanayi üretimi takip edilecek [FNC-NEWS]

  • 10.05.2024 07:14


Haftanın son gününde yurt içinde sanayi üretimi, işgücü istatistikleri ve inşaat maliyet endeksi verileri takip edilecek.
Yurt dışında İngiltere'den GSYH ve sanayi üretimi, ABD'den Michigan tüketici güven endeksi öne çıkıyor.
-Öne Çıkan Başlıklar-
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Temel amacımız enflasyonu düşürmek, kalıcı sosyal refahı sağlamaktır. Aşama aşama ne yaptığımızı bilerek bu süreci yönetiyoruz. Gelecek yıl enflasyonun yüzde 20?nin altına düşmesini öngörüyoruz. Yeniden tek haneli enflasyona 2026?da dönecek şekilde programımızı uyguluyoruz. Yapısal reformlarla, para politikalarıyla, mali politikalarla bunu adım adım gerçekleştireceğiz" dedi.
ABD Ticaret Bakanlığı, 37 Çinli kuruluşa "ABD?nin ulusal güvenliğine veya dış politika çıkarlarına aykırı hareket ettikleri" gerekçesiyle ihracat kısıtlaması getirdi.
Biden yönetiminin önümüzdeki hafta içinde Çin'e gümrük vergilerine ilişkin kapsamlı bir karar açıklamaya hazırlandığı ve bu kararın kilit stratejik sektörleri hedef almasının beklendiği öne sürüldü.
Eski ABD Başkanı Donald Trump?ın ?sus payı? davasında görevsizlik kararı verilmesi ve konuşma yasağında değişiklik yapılması yönündeki talepleri mahkeme tarafından reddedildi.
Meksika Merkez Bankası (Banxico), enflasyonun hedefine dönmesinin uzun süreceğini belirterek, faiz oranında değişikliğe gitmedi.
Peru Merkez Bankası (BCRP), enflasyonun 2021 yılından bu yana ilk kez hedef aralığına düşmesinin ardından faiz oranını iki yılın en düşük seviyesine indirdi.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) Baş Ekonomisti Huw Pill, merkez bankasının Para Politikası Komitesi üyelerinin daha fazla kanıta ihtiyaç duymalarına rağmen yakında faiz oranlarını düşürebileceklerinden daha emin olduklarını söyledi.
San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, enflasyonunun önümüzdeki aylarda nereye gideceği konusunda "kayda değer" bir belirsizlik olduğunu belirtirken, fiyat baskılarının hafiflemeye devam ettiğine dair inancının sürdüğünü de sözlerine ekledi.
Küresel konteyner navlun fiyatlarında 13 hafta süren ve önceki hafta sona eren düşüşün ardından, geride kalan haftada yüzde 16 gibi yüksek oranlı bir artış yaşandı.
Vanguard Group'dan Ales Koutny, piyasanın Japonya Merkez Bankası'nın bu yıl kuşatılmış yeni canlandırmak için ne kadar şahin olması gerektiğini hafife aldığını söyledi.
-Şirket Haberleri-
ARD Grup Bilişim, 2023 yılı karından pay başına 0,0201705 TL nakit kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunacak.
Eksun Gıda, ödenmiş sermayesini iç kaynaklardan karşılanmak üzere yüzde 757,1 bedelsiz artırarak 600 milyon TL'ye çıkaracak.
ERDEMİR Grubu, 2024 yılının ilk çeyreğinde Ereğli tesislerinde 916bin ton, İskenderun tesislerinde 1 milyon 348 bin ton olmak üzere toplamda 2 milyon 264 bin ton ham çelik üretimi gerçekleşdi.
Kalekim, 2023 yılı karından pay başına 0,1271738 TL nakit kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunacak.
OTTO Holding bağlı ortaklığı OTTO Entertainment Yapı Yatırım, 'DİLEMMA' filminin satışı ile ilgili Amazon Prime Video ile anlaşma sağladı.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği AŞ'nin halka arzını onayladı.
TAB Gıda, uluslararası yenilenebilir enerji sertifikası (I-REC) aldı.
-Yurt İçi Gündem-
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başkanı ve Genel Müdürü Tim Adams ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, IIF ve TBB iş birliğiyle düzenlenecek olan "Türkiye Sürdürülebilir Finans Forumu"nun açılış konuşmalarını yapacak (09.00).
Aynı toplantıda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de konuşması bulunuyor (10.00, 11.20).
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayına ilişkin sanayi üretimi rakamlarını açıklayacak (10.00).
TÜİK, Mart ayı işgücü istatistiklerini yayımlayacak (10.00).
TÜİK, ayrıca inşaat maliyet endeksleri Mart ayı rakamlarını da duyuracak (10.00).
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, KOBİ Ödülleri Töreni'ne katılacak (10.30).
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İdari Yargı Günü ve Danıştay'ın 156. Kuruluş Yıl Dönümü Töreni'ne katılacak (11.00).
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Mart ayına ilişkin otel gecelemeleri ve doluluk oranları verileri yayımlanacak (11.00).
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu Toplantısı'na başkanlık edecek (15.00).
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Arap Emirlikleri'nde resmi temaslarda bulunacak.
Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören banka ve katılım bankaları, sigorta şirketleri, finansal kiralama, faktoring, finansman, tasarruf finansman ve varlık yönetim şirketlerinin 2024 yılına ilk üç aylık döneme ilişkin konsolide finansal sonuçlarını son gönderme tarihi.
-Yurt Dışı Gündem-
Japonya'nın ekonomik gözlemciler cari ve görünüm endeksleri yayımlanacak (08.00).
Avrupa piyasaları İngiltere'den yoğun veri akışıyla güne başlayacak GSYH, işletme yatırımları, sanayi üretimi, hizmet üretimi, inşaat üretimi ve dış ticaret rakamları aynı saatte ekranlara düşecek (09.00).
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Piero Cipollone Madrid'de Latin Amerika Para Araştırmaları Merkezi'nin (CEMLA) Merkez Bankası Başkanları toplantısında dijital euroya ilişkin sunum yapacak (10.00).
ECB Yönetim Kurulu üyesi Frank Elderson, ASVIS/ECCO Sempozyumunda konuşacak.
İtalya'nın Mart ayına ilişkin sanayi üretimi rakamları yayımlanacak (11.00).
Sırbistan Merkez Bankası (NBS), faiz kararını açıklayacak (13.00).
İtalya'dan gelecek bir başka veri Şubat ayı için sanayi ciro endeksi rakamları olacak (13.00).
İngiltere Merkez Bankası (BoE) Baş Ekonomisti Huw Pill, BoE'nin yeni tahminleri ve en son politika kararı hakkında bir sunum yapacak (14.15).
Hindistan'ın Mart ayı için sanayi üretimi rakamları yayımlanacak (15.00).
Meksika'nın Mart ayına ilişkin sanayi üretimi rakamları açıklanacak (15.00).
Latin Amerika'nın en büyük ekonomisi olan Brezilya'nın Nisan ayına ilişkin enflasyon rakamları yayımlanacak (15.00).
Kanada'dan Nisan ayı için işsizlik oranı ve istihdam rakamları takip edilecek (15.30).
ABD Merkez Bankası (Fed) Yönetim Kurulu Başkanı Michelle Bowman, Teksas Bankacılar Birliği Yıllık Toplantısında "Finansal İstikrar Riskleri: Dayanıklılık ve Düzenleyicilerin Rolü" başlıklı konuşma yapacak (16.00).
Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, Louisiana Bankacılar Birliği Yıllık Konferansında moderatörlü bir soru-cevap oturumuna katılacak (17.00).
ABD'nin en önemli bölgesel endekslerinden Michigan tüketici güven endeksi Mayıs ayı öncü rakamları açıklanacak (17.00).
Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, Minnesota Ekonomi Kulübü'nde moderatörlü soru-cevap oturumuna katılacak (19.45).
Haftanın son verisi Baker Hughes tarafından açıklanacak olan sondaj kule sayıları olacak (20.00).
ABD Merkez Bankası (Fed) Denetimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr, Amerikan Üniversitesi Halkla İlişkiler Okulu Mezuniyet töreninin açılış konuşmasını yapacak (20.30).

Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter