Arjantin Merkez Bankası, piyasalara bir sürpriz daha yaparak, yeni bir faiz indirimine gitti [FNC-NEWS]

  • 02.05.2024 20:52


Arjantin Merkez Bankası (BCRA), politika faiz oranını üç hafta içinde üçüncü kez 1.000 baz puan indirerek, piyasaları bir kez daha şaşırttı.
BCRA'dan yapılan açıklamaya göre, gösterge faiz oranı yüzde 60,00'tan yüzde 50,00'ye çekildi.
Yeni Başkan Javier Milei yönetimi altında para politikasında önemli bir değişiklik yapan BCRA, Mart ayından bu yana dört kez toplanarak yüzde 100 olan faizi yarı yarıya aşağı çekti.
Kurum, yıllık enflasyonun dünyadaki en yüksek seviye olan %300'e yakın kalmasına rağmen, Milei yönetimindeki zorlu kemer sıkma politikasının, Aralık ayındaki %25'in üzerindeki zirveden bu yana aylık enflasyonun beklenenden daha hızlı düşürülmesine nasıl yardımcı olduğunun altını çizdi.
Banka, alınan kararın "Enflasyon beklentilerindeki hızlı ayarlamaya, mali çapanın güçlenmesine ve Hazine'nin bu çeyrekte dış ödemelerindeki mevsimsellik nedeniyle oluşan daraltıcı parasal etkiye" dayandığını belirtti.
Banka, önceki faiz indirimini sadece bir hafta önce yaptığı için, bugün piyasalar böyle bir karara hazırlıksız yakalandı. Analistler böyle bir kararın sürpriz olduğuna işaret ettiler.
Arjantin'de Mart ayında aylık bazda enflasyon yüzde 11,0 seviyesine kadar inerken, yıllık artış hızı yüzde 287,9 seviyesine ulaştı.

Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter