MASFED/Erkoç: İkinci elde güvcenli ödeme sistemi zorunluluğu kayıt dışılığı arttıracaktır [FNC-NEWS]

  • 02.05.2024 13:55


Türkiye genelinde 60?a yakın ilde faaliyet gösteren motorlu araç satıcısı derneklerinin çatı kuruluşu olan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu?nun (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, 2020 yılında isteğe bağlı olarak çıkarılan, 1 Mayıs 2024 tarihinde ise Resmi Gazete?de yayımlanarak zorunlu hale gelen ikinci el araç satışlarında güvenli ödeme sistemine ilişkin basın açıklamasında bulundu.
Erkoç?un yeni yönetmeliğe ilişkin yaptığı değerlendirme ekte sunulmuştur:
?Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan ve Resmi Gazete?de yayımlanarak yürürlüğe giren ?İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik? kapsamında, araç satışlarında ?güvenli ödeme sistemi? olarak adlandırılan bir elektronik sistem kullanımı hayata geçirildi. 2020 yılında kullanıma açılan bu sistem 1 Mayıs 2024 tarihinde zorunlu hale getirildi.
Türkiye Noterler Birliği tarafından Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı desteğiyle oluşturulan güvenli ödeme sistemi, sadece yetki belgesi olan esnafın araç satışları için düzenlenmiş olup, devlete vergi ödemeden, herhangi bir yeri adres göstermeden, ayak üstü al-sat yaparak mağduriyetlere de sebebiyet veren kayıt dışı ticaretle uğraşan kişileri kapsamamaktadır.
MASFED olarak, tüketicilerin ve yetkili motorlu araç satıcısı esnafının haklarının korunması, devlete olan güvenlerinin artması ve güvenli bir ortamda alışveriş yapmalarının sağlanması için bu sistemin zorunlu hale getirilmesini destekliyorduk. Ancak sadece Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş motorlu araç satıcılarının ticaretini kapsayan bu uygulama, kayıt dışılığın önünü açacak, motorlu araç satıcılarının ise cezalandırıldığı bir uygulama olacaktır.
Uygulamanın birçok eksik noktası bulunuyor. Türkiye genelindeki il dernek başkanlarımızdan da edindiğimiz bilgiler doğrultusunda şu an noterlerde de sorunlar yaşanıyor. Beyan bedeli ile sisteme yatırılan tutar farklı olduğunda işlem yapılamıyor. Yani müşteri, 1 gün önce kaparo verdiyse, beyanla sisteme girilen tutar farklı olduğu için satış yapılamıyor. Aynı şekilde takas durumunda yine bir para alışverişi olmadığı için işlem gerçekleşemiyor.
Bankaların güvenli ödeme sistemi, alıcı ve satıcının aynı bankada hesabı olursa gerçekleşiyoğru bir uygulama değildir.

Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter