***SKBNK* *SEK*** ŞEKERBANK T.A.Ş.( Sürdürülebilirlik Uyum Raporu

  • 11.03.2024 23:47

***SKBNK******SEK*** ŞEKERBANK T.A.Ş.( Sürdürülebilirlik Uyum Raporu )

İlgili Şirketler []
İlgili Fonlar []
Uyum Durumu Açıklama Kamuya Açıklanan Bilgilere İlişkin Rapor Bilgisi (Sayfa numarası, internet sitesinde yer aldığı menü adı)
Evet Kısmen Hayır İlgisiz
Sürdürülebilirlik Uyum Raporu

A. GENEL İLKELER

A1. Strateji, Politika ve Hedefler

A1.1. Ortaklık yönetim kurulu tarafından öncelikli çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim (ÇSY) konuları, riskleri ve fırsatları belirlenmiştir.
X Şekerbank gerçekleştirdiği paydaş analizleriyle öncelikli ÇSY konularını ve buna bağlı risk ve fırsatlarını belirlemiştir. 2023 Entegre Faaliyet Raporu: YKB ve GM Mesajı (14-21) Şekerbank'ın Stratejisi ve Sektörel Konumu (32-33) Sürdürülebilir Bankacılık Anlayışı ve Sürdürülebilirlik Yönetişimi (54-59) Sürdürülebilirlik Riskleri ve Trendleri Yönetimi (70-76)
A1.1. Ortaklık yönetim kurulu tarafından ÇSY politikaları (Örn: Çevre Politikası, Enerji Politikası, İnsan Hakları ve Çalışan Politikası vb.) oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X Tüm ÇSY politikaları, Şekerbank’ın kurumsal internet sitesi üzerinden kamuyla paylaşılmaktadır. https://www.sekerbank.com.tr/hakkimizda/yatirimci-iliskileri/politikalar
A1.2. ÇSY politikaları kapsamında belirlenen kısa ve uzun vadeli hedefler kamuya açıklanmıştır.
X 2023 Entegre Faaliyet Raporu: Şekerbank'ın Stratejisi ve Sektörel Konumu (32-33) Sürdürülebilir Bankacılık Anlayışı ve Sürdürülebilirlik Yönetişimi (54-59)
A2. Uygulama/İzleme

A2.1. ÇSY politikalarının yürütülmesinden sorumlu komiteler ve/veya birimler ile ÇSY konularıyla ilgili ortaklıktaki en üst düzey sorumlular ve görevleri belirlenerek kamuya açıklanmıştır.
X ÇSY politikalarının yürütülmesi, sürdürülebilir iş uygulamalarının geliştirilmesi ve karar alma süreçlerine entegrasyonu konularında en üst düzey karar merci Şekerbank Sürdürülebilir Bankacılık Komitesi’dir. Kurumsal İnternet Sitesi - Sürdürülebilir Bankacılık Komitesi https://www.sekerbank.com.tr/hakkimizda/surdurulebilir-bankacilik/yonetim-yapisi 2023 Entegre Faaliyet Raporu - Sürdürülebilir Bankacılık Komitesi (58-59)
A2.1. Sorumlu komite ve/veya birim tarafından, politikalar kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler yıl içinde en az bir kez yönetim kuruluna raporlanmıştır.
X Sürdürülebilir Bankacılık Komitesi politikalar kapsamında gerçekleştirilen faaliyetleri için yıl içinde en az bir kez toplanır ve raporlanır. Kurumsal İnternet Sitesi - Sürdürülebilir Bankacılık Komitesi https://www.sekerbank.com.tr/hakkimizda/surdurulebilir-bankacilik/yonetim-yapisi 2023 Entegre Faaliyet Raporu - Sürdürülebilir Bankacılık Komitesi (58-59)
A2.2. ÇSY hedefleri doğrultusunda uygulama ve eylem planları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X Şekerbank’ın sürdürülebilir bankacılık konusundaki orta ve uzun vadeli hedefleri kurumsal internet sitesinde kamuyla paylaşılmaktadır. Sürdürülebilirlik ekseninde oluşturulan Banka’nın dört stratejik odak alanına ilişkin yürütülen çalışmalar ve performans göstergelerine faaliyet raporunda yer verilmektedir. Bunlara ek olarak, kredi ürün segmentleri bazında gelecek yıl hedefleri ilgili yılın faaliyet raporunda duyurulmaktadır. Kurumsal İnternet Sitesi - Sürdürülebilirlik Hedefleri - https://www.sekerbank.com.tr/hakkimizda/surdurulebilir-bankacilik/surdurulebilirlik-hedefleri Kurumsal İnternet Sitesi - 2023 CDP Raporumuz:https://www.sekerbank.com.tr/hakkimizda/surdurulebilir-bankacilik/surdurulebilirlik-raporlari
A2.3. ÇSY Kilit Performans Göstergeleri (KPG) ile söz konusu göstergelere yıllar bazında ulaşma düzeyi kamuya açıklanmıştır.
X ÇSY performans göstergeleri yıllar bazında takip edilerek Entegre Faaliyet Raporu ile kamuya açıklanmaktadır. 2023 Entegre Faaliyet Raporu, Ekler / Performans Göstergeleri (495-498)
A2.4. İş süreçlerine veya ürün ve hizmetlere yönelik sürdürülebilirlik performansını iyileştirici faaliyetler kamuya açıklanmıştır.
X 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Şekerbank'ın Stratejisi ve Sektörel Konumu / Değer Yaratma Modeli (32-33)
A3. Raporlama

A3.1. Faaliyet raporlarında ortaklığın sürdürülebilirlik performansına, hedeflerine ve eylemlerine ilişkin bilgi anlaşılabilir, doğru ve yeterli bir şekilde verilmiştir.
X 2023 Entegre Faaliyet Raporu / https://www.sekerbank.com.tr/hakkimizda/surdurulebilir-bankacilik/surdurulebilirlik-raporlari
A3.2. Ortaklık tarafından, faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından hangileri ile ilişkili olduğuna ilişkin bilgi kamuya açıklanmıştır.
X Odak alanlarımız ve faaliyetlerimizin hizmet ettiği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) Entegre Faaliyet Raporu'nda yer almaktadır. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Katkı Sağladığımız Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları - 69
A3.3. ÇSY konularında aleyhte açılan ve/veya sonuçlanan, ÇSY politikaları açısından önemli nitelikteki ve/veya faaliyetleri önemli ölçüde etkileyecek davalar kamuya açıklanmıştır.
X ÇSY konuları ile ilişkili açılan dava ya da cezai işlem bulunmamaktadır. Detaylarına Entegre Faaliyet Raporu'nda yer verilmiştir. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Doğal Sermaye (127-139)
A4. Doğrulama

A4.1. Ortaklığın ÇSY Kilit Performans ölçümleri bağımsız üçüncü tarafça doğrulanmış ve kamuya açıklanmıştır.
X Şekerbank ÇSY Kilit Performans ölçümlerini bağımsız üçüncü taraflarca doğrulatmış ve Entegre Raporun ekinde yer vererek kamuya açıklamıştır. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Ekler / Finansal Olmayan Bilgiler Güvence Beyanı (525)
B. ÇEVRESEL İLKELER

B1. Ortaklık, çevre yönetimi alanındaki politika ve uygulamalarını, eylem planlarını, çevresel yönetim sistemlerini (ISO 14001 standardı ile bilinmektedir) ve programlarını kamuya açıklamıştır.
X Çevresel etkilerin yönetimine ilişkin metodoloji ve performans göstergeleri yayınlanan CDP raporları aracılığıyla kamuyla paylaşılmaktadır. Bankada, ISO 14001 Çevre Yönetim Standardı süreci hazırlıkları tamamlanmıştır. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Sürdürülebilir Bankacılık Anlayışı ve Sürdürülebilirlik Yönetişimi (54-59)
B2. Çevre yönetimine ilişkin bilgilerin verilmesinde hazırlanan çevresel raporlara ilişkin olarak raporun kapsamı, raporlama dönemi, raporlama tarihi, raporlama koşulları ile ilgili kısıtlar kamuya açıklanmıştır.
X Raporun çerçevesi ve standardının detayları Entegre Faaliyet Raporu'nda yer almaktadır. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Rapor Hakkında - 12
B4. Menfaat sahipleri (Yönetim kurulu üyeleri, yöneticiler ve çalışanlar gibi) bazında performans teşvik sistemleri kapsamında ödüllendirme kriterlerine dahil edilen çevresel hedefler kamuya açıklanmıştır.
X 2023 CDP İklim Değişikliği ve Su Güvenliği raporlarında kamuya açıklandığı gibi, genel müdürünün, Genel Müdür Yardımcılarının ve ilgili sürdürülebilirlik çalışanlarının performans hedeflerinde çevresel sürdürülebilirlik hedefler yer almaktadır. Kurumsal İnternet Sitesi: CDP İklim Değişikliği Raporu: https://www.sekerbank.com.tr/uploads/424/69997d9c-5ef0-4855-8893-e909c71dcb99.pdf CDP Su Güvenliği Raporu: https://www.sekerbank.com.tr/uploads/424/e004624d-e6d3-44f8-8daa-05948ba0397e.pdf
B5. Öncelikli olarak belirlenen çevresel sorunların iş hedeflerine ve stratejilerine nasıl entegre edildiği kamuya açıklanmıştır.
X Şekerbank, iklim değişikliğinin doğrudan faaliyetleri, kredi portföyü ve ürünleri üzerinde yaratacağı fiziksel ve geçiş riskleri ve fırsatlarının farkındadır. Dolayısıyla, olumlu etkileri hızlandırmak ve olumsuz etkilerden korunmak için, stratejisini iklimle ilgili riskleri ve fırsatları göz önünde bulundurarak şekillendirmektedir. Kurumsal İnternet Sitesi: CDP İklim Değişikliği Raporu: https://www.sekerbank.com.tr/uploads/424/69997d9c-5ef0-4855-8893-e909c71dcb99.pdf CDP Su Güvenliği Raporu: https://www.sekerbank.com.tr/uploads/424/e004624d-e6d3-44f8-8daa-05948ba0397e.pdf
B7. Operasyon süreci dahil ortaklık değer zinciri boyunca tedarikçi ve müşterileri de kapsayacak şekilde çevresel konuların nasıl yönetildiği, iş hedeflerine ve stratejilere nasıl entegre edildiği kamuya açıklanmıştır.
X 2023 Entegre Faaliyet Raporu: Sorumlu Tedarik Zinciri Kurumsal İnternet Sitesi: Sürdürülebilirlik Politikaları Tedarikçi Sosyal, Çevresel ve Etik Kuralları: https://www.sekerbank.com.tr/hakkimizda/yatirimci-iliskileri/politikalar
B8. Çevre konusunda ilgili kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarının politika oluşturma süreçlerine dahil olunup olunmadığı ve bu kurum ve kuruluşlarla yapılan iş birlikleri kamuya açıklanmıştır.
X Çevresel ve sürdürülebilir finansman konularında mevzuat ve politika geliştirilmesi süreçlerinde Sivil Toplum Kuruluşları (STK), düzenleyici kurumlar ve politika yapıcılar ile aktif iş birliği içinde çalışılmaktadır. Ayrıca, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nin (SKD) aktif bir üyesi olan Şekerbank, dernek bünyesinde oluşturulan Sürdürülebilir Finans ve Risk Yönetimi Çalışma Grubu’nun eş başkanlığını yürütmekte olup, bu gruba bağlı oluşturulan İklim Kaynaklı Risklerin Yönetimi Alt Çalışma Grubu dâhilindeki çalışmalara öncülük etmektedir. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Sürdürülebilir Bankacılık Yönetimi (54-59) 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Şekerbank’ın Üyelikleri ve Destek Verdiği Girişimler - 64
B9. Çevresel göstergeler (Sera gazı emisyonları (Kapsam-1 (Doğrudan), Kapsam-2 (Enerji dolaylı), Kapsam-3 (Diğer dolaylı), hava kalitesi, enerji yönetimi, su ve atık su yönetimi, atık yönetimi, biyoçeşitlilik etkileri)) ışığında çevresel etkileri ile ilgili bilgileri dönemsel olarak karşılaştırılabilir bir şekilde kamuya açıklanmıştır.
X Şekerbank, iklim değişikliği ile mücadele konusundaki duyarlılığını en üst seviyede korumakta ve 2010’dan bu yana kendi karbon emisyon ölçümünü yaparak iyileştirme alanları belirlemektedir. Banka, dünyanın önde gelen iklim değişikliği ile mücadele platformlarından Karbon Saydamlık Projesi’nde (CDP) yer almaya devam etmiştir. Şekerbank’ın sera gazı emisyonları dönemler itibariyle karşılaştırmalı olarak Kapsam-1, Kapsam-2, Kapsam-3 olarak raporlanmaktadır. Kapsam 3 emisyonlarından kaynaklanan, ulaşım verileri, atıklar, debit kartlarının neden olduğu emisyonlar, nakliye kaynaklı emisyonlar ve evden çalışma kaynaklı emisyonlar hesaplanmıştır. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Doğal Sermaye / İklim Değişikliği Odaklı Bankacılık ve Çevresel Ayak İzimiz (127-138)
B10. Verileri toplamak ve hesaplamak için kullanılan standart, protokol, metodoloji ve baz yıl ayrıntıları kamuya açıklanmıştır.
X Veri toplama sürecine ilişkin metodoloji ve standartlara ilişkin ayrıntılar CDP ve entegre faaliyet raporlarında detaylandırılmaktadır. Kurumsal İnternet Sitesi: CDP İklim Değişikliği Raporu: https://www.sekerbank.com.tr/uploads/424/69997d9c-5ef0-4855-8893-e909c71dcb99.pdf CDP Su Güvenliği Raporu: https://www.sekerbank.com.tr/uploads/424/e004624d-e6d3-44f8-8daa-05948ba0397e.pdf
B11. Önceki yıllarla karşılaştırmalı olarak rapor yılı için çevresel göstergelerinin artış veya azalışı kamuya açıklanmıştır.
X ÇSY ile ilişkili metrikler, Entegre Faaliyet Raporunun ekler bölümünde yıllara kıyasla yer almaktadır. 2023 Entegre Faaliyet Tabloları / Performans Göstergeleri (495-498)
B12. Çevresel etkilerini azaltmak için kısa ve uzun vadeli hedefler belirlenmiş, bu hedefler ve geçmiş yıllarda belirlenen hedeflere göre ilerleme durumu kamuya açıklanmıştır.
X Bilimsel Temelli Hedefler Girişimi (SBTi) ile uyumlu olarak belirlediğimiz taahhütlerimizi 2023 yılında paylaşarak hedef doğrulama sürecimize başladık. Buna göre, 2028 yılına dek karbon emisyonumuzu %43 oranında azaltmayı hedefliyoruz. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Doğal Sermaye / İklim Değişikliği Odaklı Bankacılık ve Çevresel Ayak İzimiz (127-133)
B13. İklim krizi ile mücadele stratejisi oluşturulmuş ve planlanan eylemler kamuya açıklanmıştır.
X Sorumlu bankacılık prensibi doğrultusunda, Şekerbank’ın iklim değişikliğine yönelik strateji ve aldığı aksiyonlar CDP raporları ve Entegre Faaliyet Raporu aracılığıyla açıklanmaktadır. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Doğal Sermaye / İklim Değişikliği Odaklı Bankacılık ve Çevresel Ayak İzimiz (127-133)
B14. Ürünler ve/veya hizmetlerin çevreye potansiyel olumsuz etkisini önlemek veya bu etkileri minimuma indirmek amacıyla program ya da prosedürler oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X Şekerbank'ın faaliyetleri ve tedarikçileri ile ilgili süreçler Sürdürülebilir Kalkınma Yönetmeliği aracılığı ile takip edilmektedir. Şekerbank’ta kredilendirme faaliyetlerinden kaynaklanan çevresel ve sosyal etkiler, IFC rehberliğinde 2009 yılında hazırlanan Sosyal ve Çevresel Yönetim Sistemi (SEMS) kapsamında yönetilmektedir. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Kredilendirmede ÇSY Etkisi (138-139) https://www.sekerbank.com.tr/hakkimizda/yatirimci-iliskileri/politikalar
B14. Üçüncü tarafların (örn. tedarikçi, alt yüklenici, bayi vb.) sera gazı emisyon miktarlarında azaltım sağlamaya yönelik aksiyonlar alınmış ve bu aksiyonlar kamuya açıklanmıştır.
X Şekerbank'ın Kredilendirme süreçlerinin etkilerini, Sosyal ve Çevresel Yönetim Sistemi talimatı, tedarikçileri ve paydaşları ile ilişkili işleyişlerini ise Sürdürülebilir Kalkınma Yönetmeliği ne uygun olarak takip edilmektedir. https://www.sekerbank.com.tr/hakkimizda/yatirimci-iliskileri/politikalar
B15. Çevresel etkileri azaltmaya yönelik girişim ve projelerin sağladığı çevresel fayda/kazanç ve maliyet tasarrufları kamuya açıklanmıştır.
X Şekerbank’ta, karbon ayak izini azaltmak ve buna bağlı operasyonel maliyetleri düşürmek amacıyla enerji verimliliği uygulamaları geliştirilmekte ve CDP raporları ile kamuyla paylaşılmaktadır. Ayrıca, müşterilere sunulan kredi ürünleri ile elde edilen enerji tasarrufu ve emisyon azaltımı verileri de faaliyet raporlarında duyurulmaktadır. Maliyet tasarrufunun raporlamalarının da gelecek dönemde yapılması planlanmaktadır. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Doğal Sermaye / İklim Değişikliği Odaklı Bankacılık ve Çevresel Ayak İzimiz (127-133) Kurumsal İnternet Sitesi: CDP İklim Değişikliği Raporu: https://www.sekerbank.com.tr/uploads/424/69997d9c-5ef0-4855-8893-e909c71dcb99.pdf CDP Su Güvenliği Raporu: https://www.sekerbank.com.tr/uploads/424/e004624d-e6d3-44f8-8daa-05948ba0397e.pdf
B16. Enerji tüketimi (doğal gaz, motorin, benzin, LPG, kömür, elektrik, ısıtma, soğutma vb.) verileri Kapsam-1 ve Kapsam-2 olarak kamuya açıklanmıştır.
X Entegre Faaliyet Raporu içerisinde Kapsam 1 ve Kapsam 2 ye sebep olan tüketim verilerine ve emisyon karşılıklarına yer verilmiş ve emisyon hesaplaması için doğrulama beyanı alınmıştır. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Doğal Sermaye / İklim Değişikliği Odaklı Bankacılık (127-133) ve Çevresel Ayak İzimiz 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Ekler (495-525)
B17. Raporlama yılında üretilen elektrik, ısı, buhar ve soğutma hakkında kamuya açıklama yapılmıştır.
X 2022 yılında başlayan ve 2023 yılında tamamlanan Edirne şubemizdeki GES ile yenilenebilir enerji üretimi gerçekleştiriyor ve şubemizin elektriğini yenilenebilir enerjiden karşılamaktayız. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Doğal Sermaye / İklim Değişikliği Odaklı Bankacılık ve Çevresel Ayak İzimiz (127-140)
B18. Yenilenebilir enerji kullanımının artırılması, sıfır veya düşük karbonlu elektriğe geçiş konusunda çalışmalar yapılmış ve kamuya açıklanmıştır.
X 2023 yılında enerji yönetimi alanında elektrik tüketimimizin %34’üne denk gelen 4.061 MWh elektriği de yenilenebilir kaynaklardan sağlayıp I-REC Sertifikası ile belgelemiştir. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Doğal Sermaye / İklim Değişikliği Odaklı Bankacılık ve Çevresel Ayak İzimiz (127-133)
B19. Yenilenebilir enerji üretim ve kullanım verileri kamuya açıklanmıştır.
X Entegre Faaliyet Raporu Performans Tablolarında detaylara yer verilmiştir. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Performans Tabloları (495-498)
B20. Enerji verimliliği projeleri yapılmış ve enerji verimliliği projeleri sayesinde elde edilen enerji tüketim ve emisyon azaltım miktarı kamuya açıklanmıştır.
X Enerji tasarrufunu yaygınlaştırmak ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğine destek olmak için 2009 yılında Türkiye’de bir ilk olarak geliştirdiği EKOkredi ile Şekerbank, bugüne dek tüm segmentlerde toplam 1,6 milyar TL’yi aşkın finansman sağlamış ve 123 bine yakın kişiyi enerji tasarrufu ile tanıştırmıştır. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Doğal Sermaye / Enerji Verimliliği (134-135)
B21. Su tüketimi, varsa yer altından veya yer üstünden çekilen, geri dönüştürülen ve deşarj edilen su miktarları, kaynakları ve prosedürleri kamuya açıklanmıştır.
X Su tüketimi ve kullanımının detayları, Entegre Faaliyet Raporunda yer almaktadır. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Doğal Sermaye / İklim Değişikliği Odaklı Bankacılık ve Çevresel Ayak İzimiz (127-133)
B22. Operasyonlar veya faaliyetlerinin herhangi bir karbon fiyatlandırma sistemine (Emisyon Ticaret Sistemi, Cap & Trade veya Karbon Vergisi) dâhil olup olmadığı kamuya açıklanmıştır.
X Operasyon ve faaliyetlerimiz bir karbon fiyatlandırma sistemine dahil değildir.
B23. Raporlama döneminde biriken veya satın alınan karbon kredisi bilgisi kamuya açıklanmıştır.
X Karbon kredisi alım satımı yapılmadığı için bu bilgi raporlanmamaktadır.
B24. Ortaklık içerisinde karbon fiyatlandırması uygulanıyor ise ayrıntıları kamuya açıklanmıştır.
X Raporlama döneminde karbon kredisi alımı gerçekleşmemiştir.
B25. Ortaklığın çevresel bilgilerini açıkladığı platformlar kamuya açıklanmıştır.
X Şekerbank’ın çevresel bilgileri, CDP ve sürdürülebilirlik raporlamaları ve BİST Sürdürülebilirlik Endeksi, Sustainalytics ESG Endeksi aracılığıyla açıklanmaktadır. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Şekerbank’ın Dâhil Olduğu Endeksler, Girişimler ve Sürdürülebilirlik Derecelendirme Kuruluşları -24
C. SOSYAL İLKELER

C1. İnsan Hakları ve Çalışan Hakları

C1.1. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Türkiye’nin onayladığı ILO Sözleşmeleri ve diğer ilgili mevzuatı kapsayacak şekilde Kurumsal İnsan Hakları ve Çalışan Hakları Politikası oluşturulmuş, politikanın uygulanmasıyla ilgili sorumlular belirlenmiş ve politika ile sorumlular kamuya açıklanmıştır.
X İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve ulusal yasalara uyum içinde hareket eden Şekerbank’ın kurumsal internet sitesinde yayımlanmakta olan İnsan Kaynakları Politikası’nın bu uyumu içerecek şekilde düzenlenmesi planlanmaktadır. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / İnsan Sermayesi / İnsan Kaynakları https://www.sekerbank.com.tr/uploads/1/258/8d075207-5ea3-4dee-ad96-414daa4dddc1.pdf
C1.2. Tedarik ve değer zinciri etkileri de gözetilerek adil iş gücü, çalışma standartlarının iyileştirilmesi, kadın istihdamı ve kapsayıcılık konularına (cinsiyet, ırk, din, dil, medeni durum, etnik kimlik, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, ailevi sorumluluklar, sendikal faaliyetler, siyasi görüş, engellilik, sosyal ve kültürel farklılıklar vb. konularda ayrım yapılmaması gibi) çalışan haklarına ilişkin politikasında yer verilmiştir.
X 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Sosyal ve İlişkisel Sermaye / Sorumlu Tedarik Zinciri (110-111) Kurumsal İnternet Sitesi: Sürdürülebilirlik Politikaları Tedarikçi Sosyal, Çevresel ve Etik Kuralları https://www.sekerbank.com.tr/hakkimizda/yatirimci-iliskileri/politikalar
C1.3. Belirli ekonomik, çevresel, toplumsal faktörlere duyarlı kesimlerin (düşük gelirli kesimler, kadınlar vb.) veya azınlık haklarının/fırsat eşitliğinin gözetilmesi konusunda değer zinciri boyunca alınan önlemler kamuya açıklanmıştır.
X Türkiye genelindeki şubelerinin %72’si Anadolu’da yer alan Şekerbank’ta, toplumun tüm kesimlerini kapsayan bankacılık anlayışı doğrultusunda esnaf, çiftçi, kadın girişimci ve mikro işletme sahiplerine özel alternatif kredilendirme modelleri geliştirmeye devam edilmekte ve bu konudaki çalışmalara raporlarda yer verilmektedir 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Finansal Sermaye / Finansal Kapsayıcılık ve Kadın Bankacılığı (92-94)
C1.4. Ayrımcılığı, eşitsizliği, insan hakları ihlallerini, zorla çalıştırmayı ve çocuk işçi çalıştırılmasını önleyici ve düzeltici uygulamalara ilişkin gelişmeler kamuya açıklanmıştır.
X İnsan Kaynakları Politikası ve Şekerbank’ın tedarikçi değerlendirme kriterleri arasında ocuk işçi çalıştırılmaması şartı gözetilmektedir. Ayrıca, Sosyal ve Çevresel Yönetim Sistemi (SEMS) kapsamında kredilendirme faaliyetlerinde IFC Performans Kriterleri dikkate alınmaktadır. Şekerbank’ın hiçbir lokasyonunda, alt işverenler de dâhil olmak üzere zorla, zorunlu ya da çocuk işçi çalıştırılması söz konusu değildir. Kurumsal İnternet Sitesi: İnsan Kaynakları Politikası: https://www.sekerbank.com.tr/hakkimizda/yatirimci-iliskileri/politikalar Sürdürülebilirlik Politikaları Tedarikçi Sosyal, Çevresel ve Etik Kuralları: https://www.sekerbank.com.tr/hakkimizda/yatirimci-iliskileri/politikalar
C1.5. Çalışanlara yapılan yatırım (eğitim, gelişim politikaları), tazminat, tanınan yan haklar, sendikalaşma hakkı, iş/hayat dengesi çözümleri ve yetenek yönetim konularına çalışan haklarına ilişkin politikasında yer verilmiştir.
X Şekerbank olarak eğitim faaliyetlerimizi “doğru kişiye, doğru zamanda, doğru eğitim” prensibi üzerine inşa ederek, çalışanlarımızın kurum stratejilerine uygun olarak gelişimlerine katkı sağlamayı hedefliyoruz. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / İnsan Sermayesi / İnsan Kaynakları - Eğitim (99-101) Kurumsal İnternet Sitesi: Eğitim Politikası: https://www.sekerbank.com.tr/hakkimizda/yatirimci-iliskileri/politikalar
C1.5. Çalışan şikâyetleri ve anlaşmazlıkların çözümüne ilişkin mekanizmalar oluşturularak uyuşmazlık çözüm süreçleri belirlenmiştir.
X 2023 Entegre Faaliyet Raporu: Şekerbank'ta Kurumsal Yönetim Etik Kurallar ve Sosyal Sorumluluk -161 Kurumsal Internet Sitesi: İhbar Hattı Politikası / https://www.sekerbank. com.tr/hakkimizda/ surdurulebilir-bankacilik/ surdurulebilirlik-politikalari
C1.5. Çalışan memnuniyetinin sağlanmasına yönelik olarak raporlanan dönem içinde yapılan faaliyetler kamuya açıklanmıştır.
X 2023 Entegre Faaliyet Raporu / İnsan Sermayesi / İnsan Kaynakları (95-101) https://www.sekerbank.com.tr/uploads/1/258/8d075207-5ea3-4dee-ad96-414daa4dddc1.pdf
C1.6. İş sağlığı ve güvenliği politikaları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X Çalışanlarına güvenli ve sağlıklı bir iş ortamı sunmak Şekerbank’ın temel önceliklerinden biridir. 2023 Entegre Faaliyet Raporu: İnsan Sermayesi, İş Sağlığı ve Güvenliği (p.102-104) Kurumsal Internet Sitesi / Politikalar / İş Sağlığı Güvenliği Politikası / https://www.sekerbank.com.tr/hakkimizda/surdurulebilir-bankacilik/surdurulebilirlik-politikalari
C1.6. İş kazalarını önleme ve sağlığın korunması amacıyla alınan önlemler ve kaza istatistikleri kamuya açıklanmıştır.
X 2023 Entegre Faaliyet Raporu / İnsan Sermayesi, İş Sağlığı ve Güvenliği (102-104) 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Performans Göstergeleri(495-525)
C1.7. Kişisel verilerin korunması ve veri güvenliği politikaları oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X Kişisel Verilerin Korunması Kanununa İlişkin Bilgilendirme metni kurumsal internet sitesinde yayımlanmaktadır. Kurumsal İnternet Sitesi / Kişisel Verilerin Korunması Kanununa İlişkin Bilgilendirme https://www.sekerbank.com.tr/hakkimizda/yatirimci-iliskileri/politikalar Kurumsal İnternet Sitesi / Politikalar / Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası / https://www.sekerbank.com.tr/hakkimizda/yatirimci-iliskileri/politikalar
C1.8. Etik politikası oluşturulmuş ve kamuya açıklanmıştır.
X Tüm çalışanların uymayı taahhüt ettiği dürüstlük, tarafsızlık, güvenilirlik, saydamlık, toplumsal yararın gözetilmesi ve çevreye saygı gibi Banka’nın kurumsal duyarlılığını yansıtan Bankacılık Etik İlkeleri Taahhütnamesi, kurumsal internet sitesinde tüm paydaşlarının erişimine sunulmuştur. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Etik Kurallar ve Sosyal Sorumluluk -161 Sorumluluk Kurumsal Internet Sitesi: Politikalar Etik ve Doğruluk İlkeleri Politikası https://www.sekerbank.com.tr/hakkimizda/surdurulebilir-bankacilik/surdurulebilirlik-politikalari
C1.9. Toplumsal yatırım, sosyal sorumluluk, finansal kapsayıcılık ve finansmana erişim kapsamındaki çalışmalar açıklanmıştır.
X 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Sosyal ve İlişkisel Sermaye / Kurumsal Sosyal Sorumluluk -112 Finansal Sermaye / Finansal Kapsayıcılık ve Kadın Bankacılığı (92-94)
C1.10. Çalışanlara ÇSY politikaları ve uygulamaları konusunda bilgilendirme toplantıları ve eğitim programları düzenlenmiştir.
X 2023 Entegre Faaliyet Raporu / İnsan Sermayesi / Çalışan Hakları Gelişimi, Eğitim Faaliyetleri ve Yetenek Yönetimi -99
C2. Paydaşlar, Uluslararası Standartlar ve İnisiyatifler

C2.1. Müşteri şikâyetlerinin yönetimi ve çözümüne ilişkin müşteri memnuniyeti politikası düzenlenmiş ve kamuya açıklanmıştır.
X Sorumlu ve Sürdürülebilir Bankacılık anlayışımız çerçevesinde müşterilerimizin haklarının korunması ve bu konuda doğabilecek tüm olumsuzlukların önlenmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Bankamız, uluslararası bir organizasyon olan Cerise SPTF Client Protection Pathway sürecine dahil olarak, Türkiye'de altın sertifikasyonun sahibi olan ilk ve tek Banka olmuştur. 2023 Entegre Faaliyet Raporu / 2023 Yılında Şekerbank (46-49)
C2.2. Paydaşlarla yürütülen iletişim (hangi paydaş, konu ve sıklık) hakkında bilgiler kamuya açıklanmıştır.
X 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Sosyal ve İlişkisel Sermaye / Paydaşlarla İlişkiler (105-106)
C2.3. Raporlamalarda benimsenen uluslararası raporlama standartları açıklanmıştır.
X 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Rapor Hakkında / Düzenleyici Çerçeve -12
C2.4. Sürdürülebilirlik ile ilgili benimsenen prensipler, imzacı veya üye olunan uluslararası kuruluş, komite ve ilkeler kamuya açıklanmıştır.
X 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Ekler (495-525)
C2.5. Borsa İstanbul’un ve/veya uluslararası endeks sağlayıcıların sürdürülebilirlik endekslerinde yer almak için geliştirmelerde bulunulmuş, çalışmalar yürütülmüştür.
X 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Yönetimden / Şekerbank'ın Dahil Olduğu Endeksler, Girişimler ve Sürdürülebilirlik Derecelendirme Kuruluşları (24-25)
D. KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ

D1. Sürdürülebilirlik alanındaki tedbirler ve stratejilerin belirlenmesinde menfaat sahiplerinin görüşlerine başvurulmuştur.
X 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Şekerbank'ta Kurumsal Yönetim / Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Beyanı -160
D2. Sosyal sorumluluk projeleri, farkındalık etkinlikleri ve eğitimler ile sürdürülebilirlik konusu ve bunun önemi hakkında farkındalığın artırılması konusunda çalışmalar yapılmıştır.
X 2023 Entegre Faaliyet Raporu / İnsan Sermayesi / İnsan Kaynakları / Çalışan Gelişimi, Eğitim Faaliyetleri ve Yetenek Yönetimi (99-101) 2023 Entegre Faaliyet Raporu / Sosyal ve İlişkisel Sermaye / Kurumsal Sosyal Sorumluluk -112



http://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1257775


BIST