BASIN BÜLTENİ-Ziyafe Kayseri Mutfağı/Yiğit: Alışveriş merkezlerinde cirolarımız yüzde 75-80 oranında düştü

  • 22.06.2020 06:06

Koronavirüs sonrası normalleşme adımları kapsamında AVM'ler ve
restoranlar açıldı. Ancak insanlar eskisi kadar rağbet göstermiyor.
Bunda koronavirüsten korkanların yanı sıra karantina sürecinde evde
yemek yapmayı öğrenmelerinin de etkisi büyük.

Personel maaşı çıkmıyor

Koronavirüs nedeniyle aylardır kapalı olan ancak açıldıktan sonra
da yeteri kadar ilgi görmeyen AVM'lerdeki restoranların zorda olduğunu
belirten Ziyafe Kayseri Mutfağı Yönetim Kurulu Başkanı Salim Yiğit,
"Alışveriş merkezlerinde cirolarımız yüzde 75-80 oranında düştü. Şu an
için kiralar değil, personel maaşlarımız bile çıkmıyor. Ciro üzerinden
yüzde 10 ödeyelim dedik ama birçok AVM buna yanaşmadı. İlk ay için
yüzde 40, yüzde 50 oranında indirim sonrasında ise yüzde 30, yüzde 40
indirim yapmayı tercih ettiler. AVM'lerin bazı firmalara farklı
indirimler uyguladığını duyuyoruz. Bir indirim uygulanacaksa bu şeffaf
ve herkes için geçerli olmalı" dedi.
Giyim, kozmetik gibi birçok sektörde markaların online satışlara
yöneldiğini aktaran Yiğit, "Ancak yemek yapan firmaların böyle bir
imkânı yok.Restorant fastfood işi ile uğraşan bir çok markanın paket
servis satışında %50'den fazla düşüş var. Yemeksepeti ve paket
servislerimiz %30 %40 seviyelerinde. AVM'lerin restoran katlarına
uğrayan yok" Bizler hijyen anlamında bütün önlemlerimizi aldık
siperlikler maskedir dezenfektandır ateş ölçü müdür tepsilerimizin
yüksek derecelerde uygun şartlarda yıkanması. Vs. Vs. Müşterilerimizin
yemek kültürü değişti bizlerde kendimizi değiştirdik. Yüksek derecede
pişen yemeklerde zaten virüsün yaşama şansı yok. Buna rağmen insanlar
dışarda yemek yemekten kaçınıyor. dedi. Alışveriş merkezlerinin aynı
zamanda bir yaşam merkezi olmasının getirisi çok büyüktü insanlar
buraya geldikleri zaman ailece geziyor alışverişini yapıyor eğlence
merkezlerinde eğleniyor sinemasının filmini izliyor vakit geçiriyordu
şimdiyse alışveriş merkezleri Sadece ihtiyaç gideriyor alışveriş
merkezine gelen kişi ihtiyacını alıyor ve çıkıyor vakit geçirmiyor
parada harcanmıyor.

Herkes aşçı oldu

İnsanların restoranlara gitmemesinin en büyük nedeninin
koronavirüs korkusu olduğunu belirten Yiğit, çoğu kişi karantina
sürecinde evde yemek yapmayı eğlenceli hale getirdi herkes Bu süreçte
evinde aşçı oldu. Değişik tatlar denedi. Hamur işleri, pizzalar,
hamburgerler, börekler, sulu yemekler… vs. Sadece kebap özleyenler
var. Onun dışında pek uğrayan yok.

Şubeler kapanıyor

Restoranların kira ve ortak alan masrafları nedeniyle AVM'lerle
başı dertte olduğu gibi cadde şubelerinde de farklı sorunlar var.
Salim Yiğit konuyla ilgili şunları söyledi: "Bu süreçte 5 şube
kapattık böyle giderse daha da kapatmaya devam edeceğiz. Kısa çalışma
ödeneği ve işçilerimize verilen bazı destekler çok yerinde oldu. Gerek
devletimiz gerek kamu bankaları bizlere destek sağladı Ancak yine de
sorunlarımız devam ediyor." Sene sonuna kadar gerekli destekler
sağlanmazsa zor günler kapıda. Bir çok esnafın çek senet ödemeleri
sıkıntıda Bir çok marka sahibi zor günler geçiriyor İflasın eşiğinde
olan bir sürü firma var.

Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
http://www.foreks.com
http://twitter.com/ForeksTurkey